plogging-trashwalking-thedailygreen

Plogging en trashwalking: werk aan een schonere leefomgeving!

Deze nieuwe trends zijn gezond voor jou en voor deze planeet en ze heten plogging en trashwalking. Misschien doe je het al dagelijks, maar voor anderen roepen deze termen nogal wat vraagtekens op. Het gaat om een nieuwe trend op het gebied van bewegen overgewaaid vanuit Zweden. Het leuke is: het kost je nagenoeg niets, maar het levert heel wat op voor jouw gezondheid en die van onze mooie planeet.

Problemen aanpakken en letterlijk oppakken

De term plogging is een samenstelling van het woord jogging, welbekend bij de sportievelingen, en plocka. Dit betekent in het Zweeds pakken. Plogging is begonnen met iets waar iedereen zich wel eens aan stoort tijdens het hardlopen en wandelen: zwerfafval. Erik Ählstrom was na een lange tijd ergens anders te hebben gewoond teruggekeerd naar Stockholm. Het viel hem op hoe veel vervuilder de stad was geworden sinds zijn vertrek. In plaats van er zich aan te blijven ergeren besloot hij er wat aan te doen door zijn hobby, hardlopen, te combineren met afval rapen.

Plogging en trashwalking: een wereldwijde trend

Inmiddels is plogging uitgegroeid tot een wereldwijde trend. Het wereldrecord is gevestigd in Mexico-stad waar 1000 mensen op een dag aan het ploggen waren. Je kunt er mee beginnen op het moment dat je de deur uitloopt. Hardloopschoenen aan, een tas meenemen voor het afval, eventueel handschoenen voor de hygiëne en ploggen maar! Al het afval op je rondje hardlopen neem je netjes mee. De wandelversie van plogging is trashwalking. Ook dit wordt steeds populairder wereldwijd.

trashwalking-thedailygreen

Lees ook: Je ecologische voetafdruk verkleinen: dé ultieme checklist (33 tips)

Nooit meer zwerfafval

Waar is een goede plek om te gaan ploggen en of een trashwalking te doen? Eigenlijk kan het overal waar je zwerfafval tegenkomt. Helaas is dit ook vaak in natuurgebieden. Bij het strand is het belangrijk dat het gebeurt, omdat afval daar sneller in de zee belandt. Maar wist je dat 80% van het plastic wat niet wordt opgeruimd sowieso in de oceaan belandt? Dus waar je ook gaat ploggen of trashwalken, elk afvalstuk wat je opraapt maakt de wereld een stukje schoner. Als iedereen elke dag een stukje afval zou opruimen heb je over een tijdje geen zwerfafval meer. In principe kan iedereen meedoen aan een trashwalk of plogging, die een normale gezonde conditie heeft. Belangrijk is dat je zelf goed je grenzen kent en geen onnodige risico’s neemt.

Samen ploggen of een trashwalk doen

Je werkt met plogging en trashwalking op een heel bewuste manier aan je gezondheid. Als je wat inspiratie wilt opdoen, kun je op YouTube filmpjes vinden van enthousiaste ploggers en trashwalkers. Ook worden er door het hele land plogging runs en trashwalks georganiseerd. Als je hier even op googled kom je vanzelf een site tegen met informatie over trashwalking en plogging bij jou in de buurt. Je kunt je hier ook voor inschrijven, dan wordt je op de hoogte gehouden van alle trashwalks of plogging runs bij jou in de buurt. Je kunt er natuurlijk ook zelf een organiseren. Deze kun je dan opgeven bij deze sites en andere ploggers of trashwalkers krijgen dan bericht dat ze jou kunnen helpen met een gezamenlijke trashwalk of plogging run.