nederland-veel-zonnepanelen-thedailygreen

Nederland wekt 4,4 gigawatt aan zonne-energie op!

Met de kabinetsplannen om het milieu meer te gaan ontlasten mag het misschien nog niet echt vlotten, toch is er voldoende reden om met vertrouwen uit te kijken naar een groene toekomst. In 2018 zijn we fors gegroeid als het gaat om totale vermogen aan zonne-energie. Het totale vermogen beroeg eind 2018 4.4 gigawatt. Dat betekent een toename van 1.5 gigawatt in vergelijking met 2017. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.Ruim 900 megawatt daarvan kwam voor rekening van het Nederlandse bedrijfsleven.

Verdubbeling van het vermogen uit zonne-energie

De toename van 1,5 gigawatt is dus meer dan 50%, fors meer dan een jaar eerder, stelt het CBS. Om duidelijk te maken hoe groot de toename is: 1,5 gigawatt is voldoende om alle huishoudens in Eindhoven én Tilburg een heel jaar lang van energie te voorzien. Volgens de gegevens van CBS zijn er nu 16 miljoen zonnepanelen in Nederland. Hierbij is uitgegaan van een zonnepaneel van 275 watt.

2.100 megawatt bij bedrijven

Van de totale capaciteit van 4,4 megawatt is 2,1 megawatt geïnstalleerd bij bedrijven. Koploper onder de steden is de gemeente Borselle. Daar staat momenteel 71 megawatt opgesteld, waarvan het afgelopen jaar 69 megawatt werd geplaatst. Dat Borselle fors inzet op duurzame energie blijkt wel uit het gegeven dat de gemeente een groot deel van het Zeeuws zonnepark huisvest met een totaal van 140.000 zonnepanelen.

nederland-zonne-energie-thedailygreen

Lees ook: Wanneer is zonne-energie eigenlijk rendabel?

Lokale overheden zien toekomst in zonne-energie

Andere gemeenten zien ook toekomst in duurzame energie. Zo staat in Emmen en Noordoostpolder 55 megawatt aan vermogen opgesteld. Die capaciteit zal de komende jaren nog verder worden uitgebreid waardoor men Borssele wellicht voorbij zal gaan.

Bedrijfsdaken

Niet alleen gemeenten onderschrijven het belang van duurzame energie, ook bedrijven beginnen langzaamaan de omslag te maken. Zo waren de Nederlandse bedrijfsdaken goed voor 1.660 megawatt aan zonne-energie. Retailer Coolblue liet maar liefst 88.000 vierkante meter aanleggen met zonnepanelen en werden er diverse distributiecentra door KiesZon voorzien van zonnepanelen. In dat laatste geval gaat het om 41.000 zonnepanelen.

Zonneparken

Ook het aantal zonneparken werd in 2018 uitgebreid. Waren er in 2017 nog ‘slechts’ 22 zonneparken, in 2018 werd dit bijna verdrievoudigd naar 65 zonneparken. Het totaal opgestelde vermogen kwam daardoor uit op 445 megawatt. De meest indrukwekkende uitbreiding komt op rekening van de gemeente Cranendonk, hier werd een zonnepark gerealiseerd van maar liefst 170.000 zonnepanelen.