muziekfestivals-duurzaamheid-thedailygreen

Muziekfestivals zetten groot in op duurzaamheid!

Nu de warme dagen steeds meer de overhand krijgen, kijken we al uit naar de eerste grote openlucht festivals. Ook dit jaar vinden we tal van interessante festivals op de kalender en het goede nieuws is dat de festivals duidelijk kiezen voor duurzaamheid. Dit gebeurt op verschillende manieren: van waterbesparing tot het stimuleren van het openbaar vervoer en alles wat daar tussen zit. Duurzaamheid wordt daardoor steeds meer de nieuwe standaard.

Verduurzaming als standaard

De start voor een meer permanente verduurzaming van de festivals is een rechtstreeks gevolg van de afspraken uit de ‘Green Deal – Afvalvrije Festivals’. Dit convenant werd in 2015 gesloten tussen de vertegenwoordigers van de evenementensector, de Stichting Nederland Schoon en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dankzij dat initiatief verplichten de festivalorganisaties zich om meer werk te maken van het onderwerp ‘duurzaamheid’. Het is bedoeling om de hoeveelheid afval per bezoeker (gemiddeld 2.33 kilo) te beperken en tevens het afval beter te scheiden en te recyclen. Het is een ambitieus plan met een duidelijke doelstelling: de hoeveelheid restafval per bezoeker met een kwart te verminderen.

Een positief effect van het verduurzamen van de festivals is dat nu ook de kleinere festivals hun best doen om de doelstellingen te halen. Zo hebben de verschillende festivals een heel scala aan initiatieven ontwikkeld om de evenementen niet alleen succesvol te laten zijn, maar ook een stuk groener. De leukste initiatieven willen we je natuurlijk niet onthouden.

muziekfestivals-duurzaamheid-thedailygreen-2

Lees ook: Het eerste vegan festival vindt in Rotterdam plaats!

Groene stroom op De Parade

Een beetje festival verbruikt natuurlijk stroom. Het theaterfestival de Parade is geen uitzondering. De bekende zweefmolen en de aanwezige eettentjes kunnen moeilijk functioneren zonder stroom. Tot vorig jaar gebruikte men voor de locatie in Den Haag aggregaten. Zo werd er in tien dagen tijd maar liefst 20.000 liter diesel verbruikt en 50 ton aan CO2 uitstoot geproduceerd. Dat is vanaf nu verleden tijd. De energiebehoefte blijft, maar daarvoor gebruikt men voor de editie van 2019 groene stroom. Overigens is de editie in Den Haag niet de eerste die de overstap naar groene stroom maakt, in Amsterdam deden ze dat al in 2017.

Mobiele opslagbatterij voor Welcome to the Village

Het gebruik van aggregaten is anno 2019 echt achterhaald. Er zijn vele alternatieven die veel milieuvriendelijker zijn. Ook in Leeuwarden is men bewust van dat gegeven en daar maken aggregaten plaats voor mobiele opslagbatterijen. Het festival Welcome to the Village in Leeuwarden maakte vorig jaar al gebruik van een mobiele opslagbatterij voor de elektriciteitsvoorziening. Ook dit jaar wordt die lijn doorgetrokken en profileert het festival zich als een van de groenste festivals ter wereld. De uiteindelijke doelstelling is om in 2022 volledig circulair te zijn.

Glastonbury verbiedt plastic flesjes en bekers

Het duurzaam maken van festivals is niet enkel een Nederlandse aangelegenheid, ook in Groot-Brittannië is die trend duidelijk zichtbaar. Het openluchtmuziekfestival Glastonbury zal in 2019 niet langer gebruik maken van wegwerpmateriaal van plastic zoals drinkflessen en bekers. Het voornemen is om het festival groener dan ooit te maken. Om dat doel te realiseren heeft men een jaar rust gehouden zodat de grond van het festivalterrein meer rust kon krijgen. Dat de ban op plastic drinkflessen en bekertjes nodig is blijkt wel uit het aantal gebruikte bekers tijdens de vorige edities: ruim 1 miljoen. Goed initiatief dus van de Engelsen.

Pinkpop gaat afval recyclen

Iets dichterbij huis, tijdens het Pinkpopfestival in Geleen, wordt extra ingezet op het recyclen van afval. Zo wordt het afval in een gesloten ruimte ingezameld om het later te recyclen. De verkoop en de inzameling vindt dus op een plek plaats zodat het afval tot een minimum wordt beperkt. Het doel van de maatregel is om 90 procent van alle drinkbekers gescheiden in te zamelen. Zo wordt de circulaire economie gestimuleerd. Een win-win situatie dis. Het milieu vaart er wel bij en de organisatie hoeft op die manier minder tijd te investeren in het schoonmaken van het festivalterrein.

muziekfestivals-duurzaamheid-thedailygreen-3

Kortom, ook festivals houden zich bezig met duurzaamheid. Ben jij een echte festivalganger? Laat het ons weten in de reacties hieronder!