varken in de bioindustrie

Vleeseters opgelet: dit is de impact van de vleesindustrie op het milieu!

Lekker die biefstuk, hamburger of T-bonesteak? Zo lang je niet weet wat de impact van je vleesconsumptie op het milieu is, zal je ongetwijfeld genieten van je avondmaaltijd. Sterker nog, wellicht smaakt het zo lekker dat je geneigd bent om nog een keer op te scheppen. Toch is het zinvol om even stil te staan bij alles wat er komt kijken om dat stukje vlees op je bord te krijgen. Of eigenlijk, wat het kost om een varken of een koe op te laten groeien tot het klaar is voor de laatste rit van zijn of haar leven: naar het slachthuis. Voor het zover is heeft het al gezorgd voor een behoorlijke ecologische impact.

Vleesproductie vergroot de CO2 uitstoot

Dat het produceren van de vleesproducten die we bij de slager of de supermarkt aantreffen, veel grondstoffen kost zal je ongetwijfeld weten. Kunstmest en diesel kosten nu eenmaal geld. Waar je wellicht niet direct bij stilstaat is de uitstoot van broeikasgassen tijdens dit hele proces. Om het even duidelijk te maken: de uitstoot is ruim een kwart van alle broeikasgassen die mensen wereldwijd uitstoten. In 2018 ging het om 37.1 miljard ton (!) aan CO2. Inderdaad, een behoorlijke hoeveelheid.

koeien klaar voor de slacht

Lees ook: De ‘zero waste’ lifestyle: wat houdt dit precies in?

Twee entrecotes

Laten we het even in perspectief plaatsen, het is immers lastig om je een voorstelling te maken van wat nu eigenlijk 37.1 miljard ton is. Veel verder dan ‘dat is veel’ zal je niet komen. Eet je ’s avonds bijvoorbeeld 2 entrecotes, dan is voor de productie daarvan, net zoveel CO2 voor uitgestoten als tijdens een autorit van 63.5 kilometer. Minder vlees eten helpt dus om de CO2 uitstoot te beperken. Om het nog duidelijker te illustreren: indien je voeding voor 80% uit plantaardige ingrediënten zo bestaan en voor slechts 20% uit vlees of vis, dan bespaar je daarmee al 9% van de CO2 uitstoot. Het is dus een kwestie van het beïnvloeden van de vraag en het aanbod.

stukken vlees bij de slager

Lees ook: 5 handige tips voor de beginnende vegan!

We eten minder vlees, maar produceren meer

Maar, zal je wellicht denken, Nederlanders zijn toch minder vlees gaan eten? Dan wordt de uitstoot van CO2 ook minder. Die stelling gaat slechts gedeeltelijk op. Het eerste deel klopt inderdaad, we eten minder vlees. In de laatste 10 jaar is de vleesconsumptie met 5% afgenomen. Maar nog steeds wordt er per Nederlander twee keer zoveel vlees geconsumeerd in vergelijking met 50 jaar geleden. Het probleem is het volgende: het gaat niet om de hoeveelheid die wordt geconsumeerd, maar wat er wordt geproduceerd. Nederland is nu eenmaal een exportland, dus verdienen we lekker aan de vleesproductie. Ruim 75% van wat we produceren gaat naar het buitenland. Dat zorgt dus voor een aardige toename van de CO2 uitstoot. Houd daarbij in je achterhoofd dat de wereldbevolking nu niet bepaald aan het krimpen is en dat er sprake is van opkomende economieën. Dat betekent dus meer monden die gevoed willen worden. Het beperken van de CO2 uitstoot door de vleesproductie te verminderen is dus belangrijk voor het milieu. Sterker nog, indien er niks wezenlijks verandert, zal in 2050 de CO2 uitstoot met 40% zijn toegenomen op aarde. Dat die ontwikkeling negatieve gevolgen heeft voor het milieu is niet meer dan logisch.