minder-vlees-eten-thedailygreen

Goed nieuws: minder vlees eten wordt het nieuwe normaal

Als je middenin de pandemie durft te stellen dat je blij bent met Corona, krijg je in het meest positieve geval verontwaardigde blikken toegeworpen. Niemand wil dat virus immers hebben, bovendien is dat ding juist de reden dat Nederland op slot zit. Toch is er een goede reden om de vlag uit te hangen: ruim 70% van de Nederlanders heeft het helemaal gehad met ziektes die van dier op mens overspringen. De oplossing is volgens velen dan ook het terug dringen van de vleesconsumptie.

Vegan als trend

Dat je als vegan feitelijk een trendsetter bent, wordt de laatste tijd steeds duidelijker. Vegan zijn is niet alleen hot en hip, het is een duidelijke aanwijzing dat je voorop loopt. Nu we met de neus op de feiten worden gedrukt raken steeds meer consumenten overtuigd van de noodzaak om minder vlees te eten. Die ontwikkeling is al langer bezig, maar opvallend is dat van de groep mensen die daar voorstander van zijn, ruim 80 procent aangeeft dat ze het helemaal hebben gehad met allerlei ziektes die eenvoudig op de mens kunnen overspringen. Door minder vlees te eten, zo redeneert men, kun je ook het risico verkleinen. Die gegevens komen naar voren uit een enquete van ProVeg onder ruim 8500 Nederlandse consumenten.

Fascinerende uitkomst volgens ProVeg

Woordvoerder Pablo Moleman van de non-profitorganisatie is het een fascinerende uitkomst:

“Ik had niet gedacht dat deze reden zo hoog zou scoren, omdat het voor veel mensen een relatief nieuw argument zal zijn.”

De verklaring dat zo’n grote groep juist dat argument aanhaalt, betekent dat men zich steeds meer bewust wordt van de negatieve aspecten van vlees. Met de uitbraak van de Creutzfeldt-Jakob ziekte midden jaren negentig van de vorige eeuw nog vers in het geheugen, is de uitbraak van het Coronavirus de spreekwoordelijke druppel die men nodig heeft om zich bewust te worden van mogelijke oplossingen. Daarnaast ook de relatief recente situatie rond het bestrijdingsmiddel Fipronil nog een rol.

Onderzoek in Wuhan

De huidige Coronacrisis zou mogelijk zijn ontstaan op een vleesmarkt in het Chinese Wuhan. Of dat ook daadwerkelijk het beginpunt is van de pandemie wordt momenteel onderzocht. Nadat China een dergelijk onderzoek lang heeft weten te vertragen is er onlangs toch een begin gemaakt om de oorsprong van het virus te achterhalen. Namens de WHO onderzoeken gerenommeerde wetenschappers waaronder de Nederlandse viroloog Marion Koopmans het mogelijke beginpunt van de uitbraak.

Week Zonder Vlees

Van de totale Nederlandse bevolking is ongeveer 1.5 procent veganist. Ruim 5.5 procent noemt zich vegetariër en zo’n 46 procent valt onder het kopje flexitariër. Slechts 47 procent geeft aan dagelijks vlees te eten. Er valt dus nog een hele wereld te winnen als het gaat om gezond en verantwoord eten. Overigens groeit de groep veganisten en vegetariërs behoorlijk hard. Dat is mede te danken aan tal van initiatieven om mensen te overtuigen af en toe kiezen voor een vegetarisch alternatief. Zo is januari omgedoopt tot Veganuary en doen er circa  50.000 mensen mee aan de Veggie Challenge. De Nationale Week Zonder Vlees wordt dit jaar van 8 tot en met 14 maart gehouden.