Milieuvriendelijke uitvaartcermonies – Wat is het een waarom zijn ze zo populair?

Steeds meer staan mensen stil bij hun impact op de planeet. De samenleving is langzamerhand aan het verduurzamen en dat gebeurt in tal van verschillende leefaspecten. Een paar jaar geleden waren nog maar weinig mensen bekend met een groene begrafenis, maar tegenwoordig zien we de populariteit ervan gestaag groeien. In dit artikel leggen we je uit wat een milieuvriendelijke uitvaartceremonie precies inhoudt en bespreken we de belangrijkste voordelen.

Wat is een groene begrafenis precies?

Een groene uitvaart staat bekend als een milieuvriendelijk alternatief voor een traditionele uitvaartdienst. Bij een groene begrafenis wordt het lichaam met natuurlijke middelen gebalsemd en begraven in een natuurlijke omgeving. Zo is bijvoorbeeld de kist waarin het lichaam wordt begraven 100% biologisch afbreekbaar, wat betekent dat hij niet schadelijk is voor het milieu en klimaatneutraal is. Als er sprake is van het gebruik van een grafsteen, dan zijn deze gemaakt van planten en bomen, in plaats van traditionele grafstenen.

Het beschermen van de natuur

Veruit de belangrijkste reden waarom mensen een groene begrafenis overwegen, is om de impact op de natuur te minimaliseren. Groene begraafplaatsen beschermen het landschap om de planeet bewoonbaar te houden voor mens, plant en dier. Bij een milieuvriendelijke uitvaart worden er geen chemicaliën en andere belastende middelen gebruikt, wat wordt beschouwd als een van de belangrijkste factoren om een positieve bijdrage te leveren aan het behoud van een natuurlijke omgeving.

Een milieuvriendelijke uitvaartceremonie kan goedkoper zijn dan traditionele begrafenissen

Groene begrafenissen vergen veel minder middelen dan traditionele begrafenissen, wat betekent dat ze vaak goedkoper zijn. Als families denken dat ze moeite zullen hebben om zich een traditionele begrafenis te veroorloven, kunnen ze een milieuvriendelijk alternatief overwegen.

De specifieke kenmerken van een groene begrafenis lopen sterk uiteen, maar doorgaans zijn er veel minder middelen nodig voor de verzorging van het lichaam en worden een aantal traditionele stappen overgeslagen, waardoor ze beter zijn voor het milieu en de portemonnee.

Een milieuvriendelijke crematie is ook mogelijk

Een van de voordelen van het kiezen voor een groene uitvaartdienst is dat je ook de keuze hebt om je lichaam te laten cremeren. Hierbij moet er wel rekening worden gehouden dat het as van het lichaam nog steeds in een traditionele urn moet worden begraven, hoewel deze ook van natuurlijke materialen kan worden gemaakt om een minimale belasting op de natuur te hebben. Daarnaast kan er worden gekozen om de as uit te strooien in een natuurlijke omgeving of op een weelderig groene begraafplaats.