milieubewuste-opvoeding-thedailygreen

Je kind milieubewust opvoeden: 4 tips

Wanneer je als ouder zo duurzaam mogelijk probeert te leven, dan wil je dit natuurlijk ook aan je kinderen leren. Een milieubewuste opvoeding is niet moeilijk en kan op verschillende manieren. Natuurlijk moet je kinderen een beetje ondersteunen in deze gedachtegang, maar zolang je kleine stapjes neemt, dan komt het helemaal goed. Om je een steuntje in de rug te geven: 4 tips om je kind milieubewust op te voeden!

1 Duurzaam spelen

Wat doet een kind het liefst? Spelen natuurlijk! Er wordt tegenwoordig niet meer zo veel buiten gespeeld. De meeste kinderen hebben namelijk een iPad of andere computer om spelletjes op te spelen. Toch is buitenspelen de meest duurzame manier van spelen. Je verbruikt er namelijk in de meeste gevallen geen energie mee. Denk bijvoorbeeld aan een potje voetballen, een stukje fietsen, verstoppertje spelen of tikkertje. Bij jongere kinderen kun je denken aan spelen in de zandbak of fietsen op een 2 in 1 loopfiets. Wat zijn minder milieubewuste spelen? Denk aan waterballonnen gooien (plasticafval), stoepkrijten of het racen met bestuurbare auto’s.

2 Milieubewuste uitjes

Een andere manier om je kind het een en ander bij te brengen over het milieu is door ze mee te nemen op een educatief uitje. Denk bijvoorbeeld aan workshops in de natuur, het bezoeken van een kinderboerderij, wandelen door de natuur of het bezoeken van een duurzaam museum. Ook kun je naar een boerderij gaan en vragen of je aan je kinderen mag laten zien waar producten als bijvoorbeeld rundvlees, yoghurt of melk vandaan komen. Zorg alleen dat het niet te snel gaat, doe alles stapje voor stapje.

milieubewust-opvoeden-thedailygreen-2

3 Hergebruiken van spullen

Ook kun je je kind langzaam maar zeker kennis laten maken met het concept van recyclen. Je kunt dit eenvoudig op een speelse manier introduceren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van twee kantjes papier, knutselen met wegwerpmateriaal zoals wc-rollen of plastic oprapen in de natuur. Kleine dingen die er op de lange termijn voor zorgen dat jouw kind weet dat afval niet goed is.

4 Veganistisch of niet?

Op het moment is er veel ophef over de vleesindustrie. Zo heeft de vleesindustrie een gigantische negatieve impact op het milieu. De vraag is dus: voed jij je kind vegetarisch of zelfs veganistisch op? Eerstgenoemde kun je waarschijnlijk zonder problemen doen, maar wanneer je je kind veganistisch opvoedt komt er wel het een en ander bij kijken. Zo is het belangrijk om na te gaan of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast betekent dit ook dat het kind op plekken zoals de kinderopvang of school een compleet ander dieet moet volgen. Informeer dus eerst of dit mogelijk is.

Zo, dit waren onze tips voor een milieubewuste opvoeding. Geef jij jouw kinderen het een en ander mee over duurzaam leven? Laat het ons weten in de reacties hieronder!