milieubewust-kantoor-thedailygreen

Milieubewust op kantoor: 4 handige tips!

Rekening houden met duurzaamheid in je vrije tijd en in je privéleven dat is natuurlijk belangrijk. Maar ook op kantoor kom je voor bepaalde keuzes te staan. Je wilt dan natuurlijk de meest milieubewuste keuze maken. Hoe pak je dit nu aan? Wij hebben 4 handige tips voor een milieubewust kantoor op een rijtje gezet!

Milieubewust op kantoor

Iedereen moet werken. Er moet nu eenmaal geld verdiend worden om rond te komen. Wanneer je een kantoorbaan hebt, dan zul je af en toe vast een milieuonvriendelijke keuze maken. Veel mensen die op kantoor werken hebben vaak haast en hebben veel te drukke schema’s. Een coffee to go in een wegwerpbeker, of een snelle afhaallunch is vaak de meest logische keuze. Ook met de auto naar het werk gaan is in veel gevallen de snelste optie. Wel handig, maar niet zo milieuvriendelijk. Hoe zorg je nu voor een milieubewust kantoor? Wij hebben 4 handige tips op een rijtje gezet!

1 Hoe ga je naar werk?

Allereerst moet je natuurlijk van je huis naar het werk toekomen. Of je moet thuiswerken, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Maar goed, de meeste mensen moeten naar hun werk. Je kunt natuurlijk met de auto gaan. Makkelijk en je bent ook nog eens flexibel. Dit is alleen niet zo goed voor het milieu. Al helemaal wanneer je slechts in je eentje in de auto zit. Je kunt er beter voor kiezen om met de fiets te gaan (indien mogelijk) of met het openbaar vervoer. Zo rijden alle treinen in Nederland inmiddels op groene energie en worden ook de bussen steeds zuiniger. Een ander alternatief is ‘carpoolen’. Zo ga je weliswaar nog steeds met de auto, maar op deze manier zitten er in ieder geval meerdere mensen in de auto. Zo verklein je de impact per persoon.

2 Wat eet je op werk?

Vlees is natuurlijk uit den boze wanneer je duurzaam probeert te eten. De vleesindustrie heeft een gigantische negatieve impact op het milieu en ook met het welzijn van de dieren is het natuurlijk slecht gesteld. Een vegetarische (of veganistische) lunch is dus in ieder geval het meest duurzaam. Daarnaast is het zaak om zo min mogelijk plastic of wegwerpverpakkingen te gebruiken. Elke dag een bakje friet bij de snackbar halen is dus niet erg milieubewust. Het beste kun je lunch van huis meenemen in een bakje. Wat betreft koffie, thee of water, hier geldt ook: gebruik geen wegwerpbekers. Gebruik liever een herbruikbare beker of fles.

milieubewust-kantoor-thedailygreen-2

Lees ook: Dit zijn de 5 lekkerste vegan restaurants in de randstad!

3 Bewust omgaan met materialen op kantoor

Op kantoor worden veel verschillende materialen gebruikt. Met name papier wordt ontiegelijk veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan printjes, notities, noem maar op. Gebruik altijd de voor- en achterkant van een papiertje. Daarnaast kun je ook eens informeren bij de baas naar wat voor papier jullie gebruiken. Er zijn namelijk ook duurzame papiersoorten met het FSC-keurmerk. Ook andere kantoorartikelen kun je het best hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan naambadges. Er zijn naambadges die je na 1x dragen weggooit, maar dit is erg zonde. Beter kun je kiezen voor herbruikbare naambadges, zoals de naambadges van Uniq Print. Ook kun je eens kijken voor een duurzame printer of fax. Deze apparaten verbruiken minder energie dan reguliere modellen.

4 Recyclen op werk

Dat jij nu een lunch box mee naar werk neemt en je eigen herbruikbare koffiebeker bij je hebt, hoeft niet te betekenen dat iedereen op kantoor dit doet. De meeste zullen nog steeds een lunch ergens afhalen of een wegwerpbekertje gebruik voor de koffie. Om de schade beperkt te houden, kun je er in ieder geval voor zorgen dat er op kantoor gerecycled wordt. Zorg voor aparte bakken voor karton, plastic, compost en overig afval.

milieubewust-op-kantoor-thedailygreen

Hoe milieubewust gaat het er bij jou op kantoor aan toe? Laat het ons weten in de reacties hieronder!