milieubewust-naar-school-thedailygreen

Milieubewust naar school: 4 duurzame tips!

Dat we met de hele wereld ons moeten inzetten voor een beter milieu, dat staat buiten kijf. Daarover moeten in de internationale politiek afspraken worden gemaakt, zodat alle landen zich daaraan houden. Enkele pogingen hiertoe zijn al gedaan, zoals in het akkoord van Parijs, maar lang niet alle landen in de wereld hebben zich hierbij aangesloten. Naast internationale afspraken is het ook belangrijk dat we ons eigen gedrag aanpassen. ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ is daarvoor een van de belangrijke slogans. Als heel veel mensen op de wereld hun gedrag een klein beetje aanpassen, kan dat uiteindelijk grote positieve gevolgen hebben voor onze planeet. Bij kleine dingen die je kunt doen, moet je bijvoorbeeld denken aan de verwarming niet te hoog zetten, afval scheiden en lichten uitdoen wanneer je een kamer verlaat. Zeker jongeren kunnen ook een belangrijk bijdragen leveren. Het gaat uiteindelijk immers om hun toekomst. Bedenk bijvoorbeeld eens hoe je milieubewust naar school kunt gaan. 

Tweedehands schoolmateriaal

De meeste mensen kopen ieder jaar natuurlijk nieuwe schriften, een nieuwe agenda, nieuwe studieboeken enzovoort. Maar waarom eigenlijk? Als je naar de kringloopwinkel gaat, kun je tal van schoolitems vinden die je prima kunt hergebruiken. Bovendien is het vaak een stuk goedkoper als je spullen van de kringloopwinkel koopt dan wanneer je ze nieuw koopt. Daarnaast kun je op het internet natuurlijk ook genoeg websites vinden waar je terecht kunt voor tweedehands schoolspullen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Marktplaats of Bol.com.

Met de fiets naar school

Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school als ze jong zijn. Maar waarom fiets je niet samen met je kind naar school? Al is het slechts een aantal dagen per week. Natuurlijk moet de afstand dan wel redelijkerwijs met de fiets overbrugbaar zijn samen met je kind. Als je kind al wat ouder is, kun je eens rondvragen of hij of zij met kinderen uit de buurt een fietsgroepje kan beginnen. Dan kunnen ze ‘en groupe’ zelfstandig naar school fietsen. Desnoods gaat er een begeleidende ouder mee. Duurzaam en natuurlijk ook heel gezond. 

Duurzame broodtrommels

De meeste kinderen hebben een plastic beker en broodtrommel mee naar school. Je kunt er echter ook voor kiezen om een duurzame broodtrommel aan te schaffen. Een voorbeeld van een duurzame broodtrommel is de MyMepal broodtrommel.  MyMepal broodtrommels zijn bpa-vrij. Dat houdt in dat de chemische stof Bisfenol A niet aanwezig is in het materiaal. Het leuke van deze broodtrommels is dat je ze bovendien kunt personaliseren. Zo kun je zelf de grootte en kleur kiezen en daarnaast de afbeelding bepalen die op de broodtrommel moet komen te staan. Als je toch duurzaam bezig bent, kun je de broodtrommel het beste vullen met een plantaardige lunch. Denk bijvoorbeeld aan groente en (seizoens)fruit!

Hergebruik materialen als kaftpapier

Het is helemaal niet nodig om kaftpapier te kopen om je boeken te kaften. Het is namelijk ook mogelijk om materialen te hergebruiken. Je kunt je boeken bijvoorbeeld ook kaften met oude posters, tijdschriften of zelfs papieren tasjes. Dit zorgt er niet alleen voor dat je milieuvriendelijk bezig bent, maar ook dat je boeken er veel ‘vetter’ uit zien.