tiny-forest-thedailygreen

Meer bomen in de stad! Ontdek het Tiny Forest in jouw stad!

Ontdek de Tiny Forest in jouw stad! Want overal bloeien de mooie initiatieven om de wereld weer een stukje groener te krijgen letterlijk op. Het is iets wat iedereen graag wil: meer bomen en groen in de stad. Soms kun je dit doen door juist klein te beginnen. Dat is precies het idee achter de aanleg van een Tiny Forest: piepkleine stukjes bos planten tussen het beton. Ontdek de Tiny Forest bij jou en de buurt, want ze groeien nu overal op in Nederland.

Wat is een Tiny Forest?

De naam zegt het al: klein bos. In de stad worden op kleine stukjes grond ter grootte van een tennisbaan bomen en andere vegetatie aangeplant. De bedoeling is dat de vegetatie zo divers mogelijk wordt en het bos vooral dicht begroeid. Hierdoor ontstaan in de stad kleine stukjes bos. Dit is voor de biodiversiteit in de stad erg belangrijk. Vogels en insecten krijgen nieuwe leefgebieden. Ook voor omwonenden is dit een klein stukje natuur dicht bij huis. De Tiny Forest worden vaak ook in samenwerking met basisscholen aangelegd. Kinderen kunnen het bos als speelplek gebruiken en het kan als een buitenlokaal worden gebruikt.

Bedacht door een autofabrikant

Wist je dat de ideeën om een Tiny Forest in de stad te laten groeien ontwikkeld zijn door iemand uit de auto-industrie? De Tiny Forest filosofie is namelijk bedacht door een ingenieur bij Toyota. Het duurt normaal 100 jaar om een bos te laten volgroeien dat is aangelegd. Shubhendu Sharma bedacht een manier om de principes van het Toyota productiesysteem toe te passen op de Miyawaki bosbouwmethode om zo de groei tot wel 10 keer toe te versnellen. Akira Miyawaki is een Japanse botanist die een methode ontwikkelde in de bosbouw om de oorspronkelijke vegetatie in een gebied opnieuw te laten groeien. Hij legde zo 1700 nieuwe bossen aan die binnen 10 jaar al tot goedwerkende ecosystemen wisten te ontwikkelen. Sharma wist door middel van de processen van het productiesysteem bij Toyota te combineren met de werkwijze van Miyawaki, een nieuwe methode te ontwikkelen voor de aanleg van kleine stukjes bos in de stedelijke omgeving.

Tiny Forests groeien nu overal

In Nederland is in samenwerking met IVN (vereniging voor natuureducatie) en Sharma het eerste Tiny Forest in Zaandam aangelegd. Sindsdien zijn er in heel veel verschillende steden Tiny Forests ontstaan. Iedereen kan in principe een Tiny Forest aanleggen. Maar om het een Tiny Forest te mogen noemen, moet het minibosje aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het mogelijk zijn om er met een klas met kinderen in te zitten. Er moeten ruim 25 verschillende boomsoorten worden gepland. Het doel is een dichtbegroeid bos te creëren wat daar minstens 10 jaar mag groeien.

Zelf een Tiny Forest aanleggen

Wil je bij jou in de buurt ook een Tiny Forest aanleggen, dan kun je hiervoor hulp krijgen van het IVN. Een flink aantal gemeentes door het hele land zijn al aangemeld. Heb je een mooi plekje bij jou in de buurt waar een Tiny Forest past, dan kun je contact opnemen met de IVN, zij kunnen je helpen en kijken wat mogelijk is. Op de site van de IVN vind je meer informatie over de