magicbox-groente-fruit-thedailygreen

‘Magic Box’ werkt goed tegen voedselverspilling

Het is de hit van de afgelopen jaren voor iedereen die het milieu een warm hart toedraagt en voedselverspilling een gruwel vindt: de ‘magic box’. Ruim 1 miljoen Nederlanders maken inmiddels dankbaar gebruik van het concept waarbij je via de app ‘Too good to go’ je aan kunt melden om tegen een gereduceerd tarief een Magic Box kunt ophalen bij een van de vele deelnemers. Dit kan bijvoorbeeld een bakker, slager of restaurant zijn. 

Magic Box als ultiem middel tegen voedselverspilling

In de Magic Box zit bijvoorbeeld brood, groenten of kant-en-klaarproducten. Deze zijn nog prima te consumeren, maar mogen niet meer verkocht worden. Op die manier lever je een geweldige bijdrage aan het terugdringen van de voedselverspilling. Groot voordeel: je betaalt slechts een derde van de normale verkoopprijs. Daarmee wordt een moderne win-win situatie gerealiseerd. Kwalitatief goede voeding tegen een aantrekkelijk tarief én je spaart het milieu ermee.

Overgewaaid uit Denemarken

Het fenomeen van de Magic Box bestaat al sinds 2015 en is komen overwaaien uit Scandinavië, Denemarken om precies te zijn. Op dit moment doen al dertien Europese landen mee en zijn er maar liefst 17 miljoen gebruikers. In Nederland gaat het om anderhalf miljoen gebruikers die regelmatig op deze manier maaltijden redden van de ondergang.

Effectief

Het grote aantal gebruikers zorgt ervoor dat het ook voor wetenschappers interessant is om de effectiviteit van het systeem te onderzoeken. Dat deed men dus in Wageningen. De University & Research afdeling van de universiteit deed onderzoek naar het effect van de Magic Box. “Het toont aan dat de kopers 90 procent van de inhoud daadwerkelijk opeten. Too good to go is dus een effectieve manier om voedselverspilling tegen te gaan”, zegt onderzoekster Sanne Stroosnijder in een interview met het NOS Radio 1 Journaal.

“Als er iets overblijft, gooit slechts 8 procent van de mensen eten weg. Restanten delen ze vaak met familie en vrienden, of ze gebruiken het de volgende dag of vriezen restanten in”, zegt Stroosnijder.

too-good-to-go-thedailygreen

Lees ook: Voedselverspilling is een groot probleem: 7 dingen die je nog niet wist!

Verrassingseffect maakt de Magic Box populair

De reden om deel te nemen aan het idee is zeer divers. Ruim 35 procent geeft aan dat men graag in actie komt tegen de voedselverspilling. Het verrassingseffect is voor een op de vier deelnemers de reden om mee te doen en 20 procent geeft aan dat de gereduceerde prijs motiverend werkt.

Inmiddels telt Nederland ruim 2500 locaties waar de deelnemers terecht kunnen voor hun Magic Box. Dit zijn vooral supermarkten, restaurants, hotels en warme bakkers. Lijkt het jezelf een prima initiatief om actief de voedselverspilling een halt toe te roepen, download dan de app en check welke afhaallocaties er bij jou in de buurt zijn.

Niet elke onderneming doet mee

Ondanks de populariteit van de app, zijn er nog steeds veel bedrijven die niet meedoen aan de Magic Box. “Bij hen staat voedselverspilling nog niet op één”, zegt Joost Rietveld van Too good to go Nederland. “Een kleine zelfstandige bijvoorbeeld heeft natuurlijk veel meer dingen aan zijn hoofd, maar ik hoop dat bij alle bedrijven ooit voedselverspilling wel hoog op het prioriteitenlijstje komt te staan. Want het mag allemaal wel wat sneller.”

La Place Rotterdam

Restaurant La Place in Rotterdam is wel een van de deelnemers. “Wij doen nu een half jaar mee en ik vind het geweldig”, zegt regiomanager Mascha Polman. “Wij maken hier toch elke dag met liefde en passie de producten, en het is doodzonde als je aan het eind van de dag veel eten moet weggooien. Dus dit is een mooie manier om verspilling tegen te gaan en je maakt er ook nog andere mensen blij mee.”

Heb jij weleens de app ’too good to go’ gebruikt? Zo ja, wat was jouw ervaring? Laat het ons weten in de reacties hieronder!