lowlands-zonnepanelen-thedailygreen

Hulde: Lowlands laat 90.000 zonnepanelen installeren!

Terwijl de gemiddelde woningbezitter zich tevreden moet stellen met zo’n twaalf tot zestien zonnepanelen, gaan ze het in Biddinghuizen pas echt serieus aanpakken. Daar verrijst niet alleen een gigantische parkeerplaats voor 15.000 auto’s, men gaat ook 90.000 zonnepanelen installeren. Volgens het duurzame energiebedrijf Solarfields wordt de parkeerplaats van 35 hectare omgetoverd tot “de grootste solar carport ter wereld”.

Zonne-energie voor 10.000 huishoudens dankzij Lowlands

Samen met festivalorganisator MOJO gaat Solarfields aan de slag om het festival vanaf 2021  te voorzien van zonne-energie. Het installeren van 90.000 zonnepanelen is geen eenvoudige klus en het is dan ook niet alleen bedoeld voor Lowlands. Het zonnepark zal het gehele jaar blijven draaien en dus ook de omgeving kunnen voorzien van energie. Woordvoerder Terpstra laat weten dat de zonnepanelen voldoende energie kunnen opwekken om 10.000 huishoudens te voorzien van duurzame energie.

Lowlands verbruikt jaarlijks 300.000 kWh

Een terrein van 35 hectare voorzien van zonnepanelen betekent dus een forse investering, maar men is er van overtuigd dat het rendabel is. Het festival zelf verbruikt zo’n 300.000 kWh per editie. Aan die stroombehoefte werd tot voorkort voldaan via generatoren, maar vanaf 2021 zijn die dus overbodig.

“De opbrengst van de carport staat gelijk aan 100 festivalweekenden per jaar”, zegt Terpstra, woordvoerster van Solarfields. ” Wanneer je volgend jaar Lowlands bezoekt, dan staat je auto beschut onder de zonnepanelen. En tegelijkertijd wordt er stroom opgewekt.”

Inspiratiebron voor de nieuwe generatie

Naast het opwekken van duurzame energie hoopt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg dat het ook een inspiratiebron voor de bezoekers zal zijn.

“Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken.”

Volgens de nu bekende plannen zou de start van de bouw in november moeten zijn. In mei 2021 zou het terrein dan opgeleverd kunnen worden.