lokaal-fruit-appels-thedailygreen

Lokaal eten: dit zijn de 3 voordelen

Bewust leven begint bij jezelf. Welke keuzes maak je en wat is de impact van die keuzes op het milieu en je directe omgeving. Het argument dat je voor een echt groen en dus duurzaam leven je hele systeem moet omgooien kunnen we wel naar de prullenbak verwijzen. In veel gevallen ligt de oplossing juist heel dichtbij, bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel. Lokaal eten wordt steeds populairder én terecht. Zo eenvoudig (en lekker) kan duurzaam eten dus zijn.

Waarom lokaal eten?

Als je in de supermarkt rondloopt sta je er wellicht niet bij stil, maar de meeste producten hebben een behoorlijk lange weg afgelegd voordat ze in de schappen liggen. Een simpel product als een Granny Smit appel heeft er al dik 20.000 kilometer op zitten. Zet dat eens weg tegen een Elstar appel die slechts 10 kilometer heeft afgelegd. Je begrijpt al die vervoerskosten niet alleen doorwerken in de prijs, maar ook zorgen voor extra belasting van het milieu. Zo is de voeding die we consumeren goed voor een derde van al het transport.

Als je het zo bekijkt is het dus niet meer dan logisch om eerst naar de lokaal geproduceerde goederen te kijken. Door zo’n kleine gedragsverandering beïnvloed je het systeem van vraag en aanbod.

lokaal-eten-appels-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam eten, wat is het en hoe pak je het aan?

De afstand zegt niet alles

Aan de andere kant kan het in sommige gevallen juist verstandig te zijn dan verder te kijken dan wat logisch klinkt. Zo is niet al het lokaal geproduceerde voedsel beter. Koop je bijvoorbeeld in Zweden een tomaat dan doe je er verstandig aan om een tomaat te kiezen die in Spanje is geteeld. De reden achter deze bizarre redenering is dat tomaten uit Zweden in kassen worden geteeld. Dit zorgt voor extra energieverbruik waardoor het importeren van diezelfde tomaat uit Spanje een stuk milieuvriendelijker is. Lokaal eten is dus niet altijd milieuvriendelijker!

Vervoer drukt een zwaar stempel op het milieu

Om het gehele verhaal nog complexer te maken is niet alleen de manier van het telen van bepaalde producten van belang. Ook het binnenlandse vervoer speelt een belangrijke rol. Zo kunnen de suikerbieten van de boer die amper 5 kilometer verder zijn bedrijf heeft, naar de andere kant van Nederland worden verplaatst om verwerkt te worden tot suikerklontjes. Dat wordt vervolgens in een centraal gelegen distributiecentrum opgeslagen om vervolgens per vrachtwagen naar jouw supermarkt te worden gebracht. Op die manier zijnnwe behoorlijk wat kilometers verder voor die suiker in jouw koffie beland.

Lokaal eten is beter

Hoe bizar bovenstaande voorbeelden ook klinken, het is de dagelijkse praktijk. Als de tijd tussen het oogsten en het kopen van een product wordt verkort, dan is er een behoorlijke besparing te behalen. Het milieu is er in dat geval het meeste bij gebaat. Bijkomend voordeel is dat je veel vaker verse producten in huis kunt halen. Wat je van ver haalt mag dan wellicht lekker zijn, door de vele kilometers die worden afgelegd, gaan veel belangrijke voedingsstoffen verloren. 

lokaal eten sperziebonen

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen: 3 tips!

Kies voor veiliger voedsel en seizoen producten

Bewust leven gaat over het maken van keuzes. In dat geval is het dus raadzaam om je te verdiepen in de weg die een product heeft afgelegd. Dat gezegd hebbende is het dus een kwestie van je gezonde verstand te gebruiken. Fruit wat je in de winter eet is dus een stuk verantwoorder als het van ver komt. In de zomer gaat die regel bijvoorbeeld weer niet op. Wil je het dus echt goed doen, eet dan zoveel mogelijk lokaal en verklein je eigen ecologische voetafdruk daarmee.