krimpende-vogels-koolmees-thedailygreen

Krimpende vogels als gevolg van klimaatverandering

Ondanks de vele ontkenningen zijn er nog steeds meer aanwijzingen dat de klimaatverandering realistisch is. Naast de temperatuurstijging en de stijging van de waterspiegel kunnen we nog een ander gegeven toevoegen aan de lange lijst van steekhoudende argumenten: vogels worden steeds kleiner. Juist dat gegeven zorgt voor een hoop onrust onder wetenschappers.

Onderzoek laat de gevolgen van de klimaatcrisis zien

Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat in een tijdsbestek van veertig jaar, de lengte van 49 soorten trekvogels is gekrompen op een totaal van 52 soorten. Nederlandse deskundigen hebben die ontwikkeling als zorgelijk bestempeld omdat krimpende dieren normaliter een voorbode zijn van uitsterving. Alle hens aan dek dus.

Monnikenwerk

De onderzoekers hebben zich voor hun conclusie gebaseerd op de gegevens van zo’n 70.00- dode vogels. Het grootste deel hiervan werd gevonden door een man: Dave Willard. Hij is de ornitholoog van het natuurhistorisch museum in Chicago.

De gevonden dieren zijn zorgvuldig opgemeten, gedocumenteerd en opgeslagen om op die manier een volledig beeld te krijgen van de ontwikkeling van de lengte. Het aantal van 70.000 is behoorlijk veel, maar het zorgde er wel voor dat de onderzoekers van de Michigan University nu de beschikking hadden over data van1978 tot 2016.

krimpende-vogels-klimaatverandering-thedailygreen

Lees ook: Klimaatverandering tegenaan: 6 noodzakelijke maatregelen!

Kleinere lijven, grotere vleugels

Bij het onderzoeken van de vogels werd met name gekeken naar het onderste deel van het bot in de poot van de vogels. Deze tarsus werd gebruikt omdat het representatief is voor het meten en vergelijken van de lichaamslengte. In de meeste gevallen bleek het bewuste bot zo’n 2.4 procent te zijn gekrompen. Die krimping zagen de onderzoekers ook terug in de vleugels. Alhoewel de krimp van de vleugels minder groot was, slechts 1.3 procent, is het wel een teken dat er iets aan de hand is. Een mogelijke verklaring is dat een kleiner lichaam minder grote vleugels nodig heeft voor de lange trektocht.

ganzen-thedailygreen

Lees ook: Ruim een derde van alle landplanten verdwijnt door klimaatverandering…

Vogels passen zich aan

De wetenschappers verklaren het kleiner worden van de vleugels vanuit het idee dat dit een reactie is op de klimaatverandering. Zo was er sprake van een temperatuurstijging van een graad bij de broedgronden ten noorden van Chicago. De kleinere lichamen van de vogels stelt hen in staat om sneller af te koelen. Hun soortgenoten in koelere gebieden hebben juist een grotere omvang zodat ze in staat zijn om meer warmte vast te houden. Met name het verband tussen de kleiner geworden lichamen van de vogels en de stijging van de temperatuur is reden tot zorg.

Schokkend, als je het ons vraagt… Wat vind jij van deze constatering?