krachttraining-voor-vegans-thedailygreen

Krachttraining voor vegans: de vijf meest hardnekkige onwaarheden!

Vegan worden is een ding, het ook daadwerkelijk blijven is iets heel anders. Gelukkig lukt het steeds meer mensen om vast te houden aan een plantaardig dieet. Een van de belangrijkste voorwaarden om gezond te blijven eten, is kennis. Het is van groot belang om te weten welke voedingsstoffen je binnen krijgt en welke je juist zo moeten aanvullen. Vooral als je ook nog eens fanatiek aan krachttraining doet is een uitgebalanceerd dieet van belang. Door te weten hoe je bijvoorbeeld voldoende eiwitten binnen krijgt, zorg je voor betere prestaties. Daarmee komen we gelijk op een ander belangrijk punt: wat is waar en wat is juist onzinnig?

Fabels over krachttraining voor vegans

In de loop der tijd zijn er tal van fabeltjes de ronde gaan doen met betrekking tot krachttraining voor vegans. Hoog tijd om de meest hardnekkige geruchten te ontkrachten en je te vertellen hoe de vork in de spreekwoordelijke steel steekt.

Als je genoeg calorieën eet, krijg je automatisch genoeg eiwitten binnen.

Bovenstaande bewering zou kunnen kloppen als je de hele dag zit. Ben je juist een stuk actiever, dan is het wel belangrijk om je eiwitinname goed in de gaten te houden. In een staat van inactiviteit heb je slechts 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Voor een persoon van 75 kilo komt dit neer op 60 gram eiwit per dag. Dat kan dus betekenen dat je jouw dag begint met tofu als ontbijt, een zwarte bonenburrito voor de lunch en droog geroosterde edamame als snack. Je hebt dan de benodigde eiwitten al binnen voor je aan het avondeten begint. Ben je echter regelmatig in de sportschool te vinden, dan zul je rekening moeten houden met een hogere inname. Voor veganistische sporters geldt een aanbevolen inname van 1,8 tot 2,7 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. 

Vegans en non-vegans krijgen dezelfde hoeveelheid calorieën binnen als je dezelfde hoeveelheid eten consumeert

Sport je veel, dan is er een behoorlijke kans dat je onbedoeld gewicht verliest. Plantaardige voedingsstoffen zijn gezond, maar in veel gevallen zijn ze nie niet zo calorierijk als dierlijke producten. Als je veel sport, houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk meer moet eten om voldoende calorieën binnen te krijgen. Plantaardig voedsel heeft daarnaast ook de eigenschap dat het zorgt voor een ‘vol’ gevoel. Daar mag je overigens de aanwezige vezels de schuld van geven. Het beste advies is dus om het aantal calorieën wat je binnen krijgt via de voeding bij te houden.

Extra eiwitten haal je uit de voedingssupplementen

De (extra) inname van plantaardig eiwitpoeder kan handig zijn, maar vertrouw er niet al te veel op als je wilt zorgen voor voldoende eiwitten per dag. De sleutel tot een gezond dieet is een gevarieerd menu. Door te zorgen voor voldoende afwisseling krijg je namelijk ook andere voedingsstoffen binnen zoals aminozuren. Laat dat nou net de bouwstof voor eiwitten zijn. Met andere woorden: weet wat je eet, dan kom je in principe nooit iets tekort.

Als veganistische (kracht)sporter kun je alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit voedsel halen.

Was het maar zo eenvoudig! Ook al zou je op basis van het voorgaande kunnen denken dat je geen aanvulling in de vorm van supplementen nodig hebt, in sommige gevallen is het wel raadzaam. Ben je vegan, dan doe je er in ieder geval goed aan om je inname van vitamine B12 te ondersteunen door middel van supplementen. Dat geldt dus voor sporters en minder sportief aangelegde vegans. Deze vitamine is namelijk nodig om nieuwe rode bloedcellen aan te maken en het neurologische systeem effectief te laten werken. Tekortkomingen hebben ernstige gevolgen, waaronder zenuwbeschadiging en cognitieve stoornissen. Dat wil je dus echt niet ervaren en dus zit er niks anders op dan toch maar naar de supplementen grijpen.

Andere supplementen om te overwegen als vegan (kracht)sporter, zijn vitamine D en creatine. Zowel vitamine D als goede oefeningen zijn essentieel voor gezonde botten, dus als je graag sport, ben je al op de goede weg. Krijg je dagelijks echter te weinig zon op je huid, dan is het wenselijk om ook je vitamine D aan te vullen. Let er wel op dat er geen dierlijke producten verwerkt zijn in de supplementen.

Als vegan bouw je minder snel spiermassa op

Als je de eiwitten krijgt die je nodig hebt, is de kans groot dat je net zoveel spiermassa kunt opbouwen als de non-vegan sporters. Nogmaals, wil je serieus aan de slag met zowel de opbouw van je conditie, je spiermassa en je gezondheid, check dan regelmatig of je voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Het zal even wennen zijn om alles bij te houden, maar uiteindelijk is een goed resultaat de beste beloning.

Kortom, krachttraining voor vegans wordt onterecht bestempeld als ‘onmogelijk’ door veel mensen. Dit is echter een fabeltje. Kijk bijvoorbeeld naar deze topprestaties in de sport die behaalt zijn met een plantaardig dieet.