klimaatmars-amsterdam-thedailygreen

Klimaatmars Amsterdam: kom jij ook?

Vorige maand vond er een klimaatmars plaats in Brussel. Meer dan 70.000 mensen liepen mee en het betekende de grootste klimaatmars ooit in België. 10 Maart is Nederland aan de beurt en organiseren Milieudefensie, de FNV, Greenpeace, Oxfam Novib, DeGoedeZaak en de Woonbond de Eerlijke Klimaatmars in Amsterdam. Kom jij ook?

Klimaatmars Amsterdam

Op het moment van schrijven zijn er via Facebook ongeveer 14.000 aanmeldingen binnengekomen. Vaak worden deze getallen op de dag zelf ruim overschreden. De verwachting is dus dat er flink wat animo zal zijn.

Klimaatspijbelaars

Deze klimaatmarsen worden geïnspireerd door een Zweeds meisje. De 15-jarige Greta Thunberg spijbelt elke vrijdag om met een spandoek voor het Zweedse parlement te zitten. Zij doet dit net zo lang tot de politici de voorwaarden van het Verdrag van Parijs naleven. Grote groepen mensen van over de hele wereld raakte geïnspireerd door deze actie en het bleek een startsein te zijn. Zowel in België als in Nederland spijbelen scholieren om te demonstreren voor het klimaat.

klimaatmars-amsterdam-thedailygreen-2

Lees ook: Ecologische voetafdruk: wat is het precies?

Wie komen er naar de klimaatmars in Amsterdam?

Veel van deze klimaatspijbelaars zullen uiteraard aanwezig zijn tijdens de klimaatmars op 10 maart in Amsterdam. Zij zullen worden vergezeld door andere mensen die dezelfde mening delen. Ook hebben verschillende BN’ers aangegeven om de klimaatmars te gaan lopen, waaronder Claudia de Breij:

Ik maak me zorgen over het klimaat. Want ik heb wel over heel veel dingen een idee van hoe het zou moeten, maak me druk over van alles, maar als we ons nu niet druk gaan maken over het klimaat kun je de rest ook wel laten zitten”, zegt ze op Instagram.  “Dus ik ga lopen, op 10 maart, in Amsterdam. Nee, daar trekt de aarde zich niks van aan, maar politici misschien wel. Als wij kunnen laten zien dat we dit écht belangrijk vinden, dat de kosten eerlijk verdeeld moeten worden en dat niet burgers en boeren de zwaarste lasten in hun eentje te dragen krijgen, maar vooral de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de grootste uitstoot. #Ditdoenwesamen

Aldus Claudia de Breij.

Waarom een klimaatmars?

Wat is nu precies het doel van de klimaatmars? Allereerst is het natuurlijk een manier om mensen te informeren over het klimaatprobleem. Wanneer je mee loopt geef je aan dat je voor een eerlijk klimaatbeleid bent! Dit houdt onder andere in:

– Een eerlijke verdeling van de lasten en lusten.
– ‘De vervuiler betaalt’.
– Een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont.
– Eentoekomst met goede groene banen.

Kom jij ook?

Wij van TheDailyGreen zijn uiteraard aanwezig op zondag 10 maart. Kom jij ook? Meer informatie over de klimaatmars in Amsterdam kun je vinden op: bit.ly/Klimaatmars