kikkererwten-vegan-thedailygreen

Kikkererwten. Top groente voor verassende vegan recepten!

Maak de lekkerste vegan gerechten met kikkererwten. Kikkererwten zijn een veelzijdige groente. Ze passen in een veganistisch dieet omdat ze zoveel nuttige voedingsstoffen bevatten die niet-veganisten uit dierlijke producten halen. In de kikkererwten zitten bijvoorbeeld eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B2. Ze zijn in blik of pot verkrijgbaar bij de supermarkt. Het handige is dat ze op deze manier ook al meteen  geschikt zijn voor consumptie. Met deze vegan recepten maak je de lekkerste gerechten met kikkererwten.

Kikkererwten ondersteunen een gezonde levensstijl

Kikkererwten bevatten niet alleen gezonde voedingsstoffen het heeft ook andere nuttige eigenschappen die het tot zo’n bijzonder voedingsproduct maken. Zo werkt het eten van kikkererwten goed om de gezondheid  van het hart te bevorderen. Kikkererwten bevatten namelijk ook magnesium en kalium die een hoge bloeddruk tegen gaan. De erwten zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel mooi stabiel blijft. Deze bijzondere peulvrucht geeft na het eten een vol gevoel zonder dat het eten zwaar valt. Hierdoor is het ook een goed product om te eten als je wilt afvallen. Het is namelijk caloriearm, maar rijk aan voedingsstoffen.

Lekker stevig: pannenkoeken van kikkererwtenmeel

Kikkererwten tot meel gemalen is een prima basis voor heel veel bakgerechten. Dit is dan ook een goede vervanger van een meel gemaakt van gluten. Je kunt hier een stevig deeg mee maken voor bijvoorbeeld tortilla’s. Lekker, vooral bij een salade of met gebakken groente, is een pannenkoek gemaakt van kikkererwten. Je maakt deze heel makkelijk door het kikkererwtenmeel met water zout, peper, komijn te mengen. De pannenkoeken zijn snel en makkelijk te maken.

Falafelburgers

Kikkererwten zijn de basis voor falafel, een heerlijke vervanger voor vlees. Je maakt een falafel burger van kikkererwtenmeel met gepureerde kikkererwten, ui, olijfolie, zout, citroensap, paprikapoeder en peterselie. Je mengt alles tot een dikke puree in de keukenmachine. Daarnaast kun je andere kruiden toevoegen zoals komijn of kurkuma. Een lekker variatie is falafelburger met rode bietjes. Hiervoor voeg je aan het basisrecept van de falafelburger gehakte geroosterde bietjes toe. 

Pasta van kikkererwtenmeel

Deze kun je kant en klaar in de winkel kopen, maar pasta van kikkererwtenmeel kun je ook zelf maken. Kikkererwtenmeel zorgt voor lekker stevig deeg wat een beetje vergelijkbaar is met de speciale bloem die je gebruikt om pasta te maken. Je maakt goed stevig deeg door met een hoopje kikkererwtenmeel te beginnen en hier telkens een klein beetje water aan toe te voegen. Je maakt zo een deeg wat net wat droger en stugger aanvoelt dan deeg voor koekjes of brood. Heb je een pastamachine dan kun je deze gebruiken om mooie tagliatelle te maken, maar je kunt ook zelf kleine stukjes pasta maken. Je maakt dan kleine vormpjes, iets kleiner dan een gnocchi en wat platter. Door ze even in water te koken is de pasta zo klaar. Dit is lekker met gebakken paddenstoelen, uien, knoflook en verse basilicum en peterselie.

Kikkererwten als borrelhapje

Wist je dat kikkererwten ook heerlijk als alternatief borrelnootje geserveerd kunnen worden? Als je kikkererwten namelijk in de oven bereid, worden ze lekker knapperig. Je kunt hiervoor een pot of blik kikkererwten laten uitlekken. Met zonnebloemolie, zeezout en peper maak je een mengseltje. Hier kun je naar smaak andere kruiden aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld paprikapoeder, kurkuma en komijnzaad poeder. De kikkererwten doe je daarna in het mengsel zodat ze helemaal bedekt zijn. Leg de kikkererwten dan op een bakplaat die bedekt is met  bakpapier en doe de bakplaat midden in de op 200 graden voorverwarmde oven. Binnen 20 tot 30 minuten zijn de kikkererwten lekker knapperig en klaar om te serveren.

Kortom, kikkererwten zijn onmisbaar in een gevarieerd vegan eetpatroon. Wat is jouw favoriete recept met kikkererwten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!