imuumsysteem-verbeteren-vegan-thedailygreen

Je immuunsysteem een natuurlijke boost geven: 9 tips!

Als we een ding hebben kunnen leren van de huidige corona situatie, dan is het wel dat een goede weerstand enorm belangrijk is. Dat staat of valt uiteraard met een gezonde lifestyle, maar dat betekent niet alleen gezond leven, maar ook voornamelijk gezond eten.

Gezond leven en eten

Niet roken en het drinken van alcohol matigen is een stap in de goede richting, maar het kan beter. Zo zou, in de meeste ideale situatie, je maaltijd als verse groenten moeten bestaan, bij voorkeur biologisch geteeld. Daarnaast moet je ook niet de voordelen van fruit onderschatten als je echt aan de slag wil met je gezondheid. Onderstaande 9 tips helpen je alvast op weg op je immuunsysteem een flinke boost te geven.

1 Broccoli

Vitamine A, C en E zijn onmisbaar om de werking van je immuunsysteem te optimaliseren. Wil je zoveel mogelijk profiteren van alle gezonde eigenschappen, kook de groenten dan kort. Stomen kan ook een prima optie zijn om zoveel mogelijk vitamines te behouden. Ben je creatief aangelegd, creëer dan een heerlijke salade door het te combineren met kikkererwten.

2 Paprika

Paprika’s zijn niet alleen lekker in een vegan pasta gerecht, ze zijn ook super gezond. Paprika bevat in vergelijking met citrusvruchten tweemaal zoveel vitamine C en zijn rijk aan provitamine A. Mocht je dit niks zeggen, ons lichaam zetten dat om in de gewone vitamine A. Ook dat heb je nodig voor je weerstand, net als vitamine C. Het goede nieuws: je kunt het net zo goed rauw eten als gekookt.

3 Papaja

Papaja’s heerlijk om zo te eten en bevatten grote hoeveelheden vitamine C en folaat. Dat laatste is zelfs belangrijk voor zwangere vrouwen, het is namelijk de natuurlijke vorm van foliumzuur. Naast die twee stoffen bevat het ook verschillende B vitamines.

4 Paranoten

Noten zijn niet alleen rijk aan vezels, maar bevatten nog veel meer goede voedingsstoffen. Met name paranoten zijn rijk aan selenium. Je versterkt hier zonder twijfel je immuunsysteem mee, maar eet het wel met mate. Eet er niet meer dan vijf per dag om je helemaal top te voelen.

5 Linzen

Linzen werden vroeger gebruikt om een heerlijke vezelrijke soep van te maken. Dat het enorm voed komt omdat het rijk is aan eiwitten en mineralen. Zo is het niet alleen goed voor het behoud van je spiermassa als je veel tijd in de sportschool doorbrengt, het is ook behulpzaam om je weerstand op peil te houden.

6 Shiitake

Mocht je van paddenstoelen houden, schuif dan de gewone champignon even aan de kant en kies voor shi-take. Je zult er wellicht niet bij stilstaan, maar het is rijk aan koper. Dat mineraal is net zo belangrijk als ijzer en dit type paddenstoel zit er vol van. De volgende keer dat je zelf een overheerlijke vegan-burger maakt gebruik je dus de shi-take voor wat extra smaak en voor je immuunsysteem.

7 Schaal- en schelpdieren

Je houdt ervan of juist niet, maar als je gezond eten belangrijk vindt, mag je schaal- en schelpdieren niet overslaan. Ze zitten namelijk boordevol zink, een mineraal wat je lichaam alleen via de voeding binnen kan krijgen. Zink zit in veel zeeproducten zoals oesters en garnalen. Diezelfde oesters bevatten overigens ook ijzer en koper in grote hoeveelheden.

8 Spinazie

Popeye wist al hoe gezond spinazie is, maar jij ook als het goed is. Het zit boordevol ijzer, vitamine C en provitamine A. Eet dit dus naar hartenlust, maar wel de verse variant. Ook lekker: gebruik spinazie bij de volgende groente smoothie en je kan er een hele dag tegen.

9 Pompoenpitten

Niet alle zaden en pitten kun je eten, maar voor de pompoenpit mag je een uitzondering maken. Deze kun je prima gebruiken in een mediterraans gerecht en bevatten tal van mineralen als ijzer, zink, koper en selenium. Gebruik het in de soep of in een lekkere salade en je immuunsysteem zal je dankbaar zijn.