huis-duurzaam-ventileren-thedailygreen

Je huis duurzaam ventileren in de zomer: 4 tips

Het is inmiddels zomer en de temperaturen lopen langzaam maar zeker op. Ideaal voor buitenactiviteiten als een dagje aan het strand of een lekker boottochtje. Binnenshuis kan het echter flink benauwd worden als het erg warm is. Daarom is het in de zomer zaak om je huis goed te ventileren. Een airco is natuurlijk niet zo milieuvriendelijk, net als veel ventilators. Gelukkig zijn er ook manieren om je huis duurzaam te ventileren. Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet!

1 Laat je huis standaard ventileren

Allereerst is het belangrijk om nooit alle ramen dicht te hebben. Niet als het erg koud is, maar ook niet als het warm is. Zorg dat er altijd kleine raampjes of ventilatieroosters openstaan. Zo zorg je voor een goede aan- en afvoer van lucht. De lucht kan je huis doorstromen met als gevolg dat jij heerlijke frisse lucht in huis hebt.

2 Laat je huis geregeld doorwaaien

De eerste tip geldt natuurlijk voor altijd, maar wil je in korte tijd je huis eens goed doorluchten? Dan raden we je aan om enkele keren per dag de ramen en deuren open te doen. Het hoeft maar voor een kwartiertje open te staan en er is al voldoende frisse lucht binnen. Doe dit bij voorkeur niet op het heetst van de dag, maar liever in de ochtend- en in de avonduren.

duurzaam-ventileren-thedailygreen

Lees ook: 10 tips voor een milieuvriendelijk huis!

3 Kies voor een lichtkoepel

Warme lucht stijgt op, dat is een feit. Wanneer je in de zomer wil dat de warme lucht je huis verlaat, dan kun je kiezen voor een lichtkoepel. Kies dan natuurlijk wel een lichtkoepel waarbij het raam open kan. Op deze manier kan de warme lucht efficiënt je huis verlaten. Zo’n lichtkoepel kun je bestellen bij bouwmarkten of online bij bijvoorbeeld Bouw-handel.

4 Doe meer dingen buiten!

Dingen als roken, verven, het drogen van de was en het dweilen van de vloer zijn dingen die een negatief effect hebben op de lucht in huis. Probeer indien mogelijk deze dingen buiten te doen en als het echt niet anders kan (zoals bijvoorbeeld dweilen), zorg dan dat het negatieve effect minimaal is. Je kunt bijvoorbeeld de vloer drogen na het dweilen, zodat er minder schadelijke stoffen in de lucht belanden.

Hoe pak jij dat aan? Je huis duurzaam ventileren in de zomer? Laat het ons weten in de reacties hieronder!