elektrische-auto-thuis-opladen-thedailygreen

Je elektrische auto thuis opladen? 3 dingen waar je rekening mee moet houden!

Elektrische auto’s zijn natuurlijk milieuvriendelijker dan benzine- of dieselauto’s en daarom wordt er alles aan gedaan om het gebruik ervan zo makkelijk mogelijk te maken. De hele infrastructuur is immers eigenlijk nog niet aangepast op de elektrische auto. Hoewel er steeds meer openbare oplaadpalen komen voor elektrische auto’s, is er niet altijd direct een beschikbaar of aanwezig in de nabije omgeving. Dus waarom zou je geen oplaadpaal voor je auto bij je thuis op de oprit laten zetten? 

Elektrische auto thuis opladen

Een laadpaal thuis is namelijk gewoon mogelijk. Op die manier hoef je niet meer op zoek naar een oplaadpaal in de buurt, maar laad je de auto gewoon op voor de deur. Als je nog eens extra milieuvriendelijk wil zijn, zorg je ervoor dat die oplaadpaal is aangesloten op groene stroom. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te nemen, kunnen die de stroom opwekken die jij nodig hebt om je elektrische auto op te laden. Zo kun je je auto opladen van eigen zonnecellen.

Gebruik niet het gewone stopcontact

Logischerwijs is het niet handig om je auto op te laden via het gewone stopcontact. Dit is namelijk onveilig en helemaal niet efficiënt. Een eigen oplaadpaal is veel veiliger en werkt veel efficiënter. Bovendien hoef je in lang niet alle gevallen veel geld neer te leggen voor zo’n laadpaal. Sterker nog, in sommige gemeentes kun je zelfs gratis een oplaadpaal voor je elektrische auto aanvragen. Wel is het hier voor nodig dat je een eigen parkeerplaats hebt. Heb je die niet? Dan wordt het aanvragen van een gratis oplaadpunt bij je huis een lastig verhaal. Al is het in sommige gemeentes wel weer mogelijk om een publiek oplaadpunt voor een specifieke locatie aan te vragen.

elektrische-auto-tips-thedailygreen

Lees ook: Banden en remmen zorgen voor meer vervuiling dan verbrandingsmotoren!

Denk om de oplaadtijd

Zoals een benzine- of dieselauto benzine in de tank nodig heeft om afstand af te kunnen leggen, zo heeft een elektrische auto een opgeladen accu nodig. Het nadeel met een accu is echter dat je die niet 5 minuten voor vertrek nog even snel kunt opladen. Met een benzineauto rij je snel even langs het tankstation, om 10 minuten later met een volle tank weer weg te rijden. Helaas werkt dat met een elektrische auto natuurlijk niet zo. Met een oplaadpaal voor je huis kun je er gelukkig altijd voor zorgen dat je auto in ieder geval is opgeladen als vertrekt van huis. Bovendien is snelladen een mogelijkheid bij sommige elektrische auto’s. Ze zijn dan in een half uur volledig opgeladen. Dit kun je echter niet te vaak doen en ook lang niet alle accu’s trekken het om te snelladen. Op dit moment kunnen alleen auto’s met een ChaDeMo-standaard accu snelladen.

Neem oplaadpaal die bij je past

Bij het regelen van een oplaadpunt voor je elektrische auto is het belangrijk dat je nadenkt over wat voor soort oplaadpaal je wil hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten. Als je de elektrische auto bijvoorbeeld alleen particulier gebruikt, dan kan het bijvoorbeeld handig zijn om een simpele oplaadpaal te hebben. Er zijn echter ook oplaadpalen met extra functies, zoals bijvoorbeeld het meten van je verbruik. Dit kan interessant zijn voor toekomstige declaraties. 

Heb jij een elektrische auto en laad je deze thuis op? Zo ja, wat is jouw ervaring? Laat het ons weten in de reacties hieronder!