Is mijn dak geschikt voor een ‘groendak’?

Steeds meer mensen kiezen er voor om hun dak te laten bedekken met natuurlijke dakbedekking. Door je dak bijvoorbeeld met sedumcassettes te laten bedekken, krijg je een groendak. Je legt dan dus eigenlijk een soort tuin aan op je dak. Groene dakbedekking isoleert goed, is zeer milieuvriendelijk en ziet er daarnaast gewoon er mooi uit. Omdat een groendak bestaat uit verschillende lagen, loopt je dak geen schade op. Er zit namelijk vaak een drainagesysteem in, waardoor het water goed kan weglopen. Tegelijkertijd is je dakleer beschermd tegen zonlicht. Wel is het natuurlijk vereist dat het dak waterdicht is. Maar hoe weet je dan of je dak geschikt is voor een groen dak?

Extra gewicht

In eerste instantie is het belangrijk dat je dakconstructie het extra gewicht van een groendak moet kunnen dragen. Laat dat dan ook altijd controleren, voordat je een groendak laat plaatsen. Over het algemeen is het gewicht van een groendak zo rond de 75 kilogram per vierkante meter. Je kunt een berekening het best laten maken door een professionele dakdekker, aangezien die weet wat er allemaal bij een groendak komt kijken. Hij zal perfect kunnen doorberekenen of jouw dak in aanmerking komt voor een groendak. 

Schaduw

Als je een groendak wil aanleggen op een dak dat veel in de schaduw ligt, dan is het aan te raden om een speciaal groendak te kiezen. Doordat er te weinig zonlicht op het dak schijnt, blijft het dak te lang nat. Dat kan tot lekkage, schimmel of andere waterschade als gevolg leiden. Zo zou je kunnen kiezen voor een speciaal sedum-grassen-kruidendak in plaats van voor een sedumdak. Sedums en sedum cassettes houden er namelijk van om in een droge en zonnige omgeving te staan. Met een sedum-grassen-kruidendak is het groendak een stuk minder kwetsbaar voor schaduw. 

Grindrand

Nog een manier om waterschade te voorkomen, is door een grindrand aan de zijkant van het groendak te laten aanleggen. Een grindrand voorkomt dat water of vocht op kan trekken en zorgt er daarnaast voor dat de plantjes op het groendak minder kwetsbaar zijn voor de wind. Ook is een grindrand brandveilig: de kans dat brand overslaat is nihil. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat het volgens de richtlijnen verplicht is om een grindrand aan te leggen aan de zijkant van een groendak. Het is wel de bedoeling om het grind uitsluitend aan de rand van het dak aan te leggen. Een groendak kan namelijk niet boven op een grindlaag worden neergelegd.

Voordelen groen dak

Het aanleggen kan een klus zijn, maar dit is het dubbel en dwars waard. Er zitten namelijk veel voordelen verbonden aan het hebben van een groen dak. Wij hebben de grootste voordelen op een rijtje gezet:

Langere levensduur

Ten eerste gaat een groen dak langer mee dan een ‘kaal’ dak. De begroeiing beschermt het dak namelijk tegen regen, wind, maar vooral de zon. 

Biodiversiteit

De biodiversiteit in Nederland neemt af. Steeds meer mensen kiezen voor een betegelde tuin en steeds meer groen verdwijnt. Een groendak zorgt er juist voor dat de biodiversiteit toeneemt. Het creëert de ideale leefomgeving voor vogels, insecten en natuurlijk vlinders. 

Isolatie

Anno 2022 is iedereen het huis aan het verduurzamen. Met de klimaatcrisis om de hoek is dat ook erg belangrijk. Een groendak zorgt voor betere isolatie, dit betekent dat het zomers koeler in huis is én ‘s winters juist warmer. Lagere energiekosten zijn natuurlijk altijd welkom.