bananen-blad-plastic-thedailygreen-2
VIA: PERFECT HOMES CHIANGMAI

Is bananenblad hét ideale alternatief voor plastic?

Na tabak begint nu plastic steeds meer in het verdomhoekje te zitten. Dat is goed nieuws voor het milieu. Eindelijk begint het besef door te dringen dat men volwaardige alternatieven heeft ter vervanging van plastic en zodoende kan men met een schuin oog kijken naar andere landen. Zo is in veel Afrikaanse landen de papieren boodschappentas weer bezig aan een revival en maakt men in Aziatische landen volop gebruik van de unieke eigenschappen van bananenbladeren. Dat laatste zou wellicht ook hier in Europa wel eens vaste voet aan de grond kunnen krijgen.

Albert Heijn als voorbeeld van hoe het niet moet

Als het gaat om het geven van het goede voorbeeld dan hoef je in ieder geval niet naar de Nederlandse supermarkt te kijken. Een van de meest bekende supermarkten, Albert Heijn, kwam onlangs nog in een kwaad daglicht te staan vanwege het verpakkingsbeleid. De grootgrutter bleek doodleuk de paprika’s individueel te verpakken in, jawel, plastic. Dat kan uiteraard anders. Naar aanleiding van de kritiek besloot AH een test te draaien met ‘naakte groente‘, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Ook al zijn veel Aziatische landen grootverbruikers op het gebied van plastic, in de supermarkten is men bezig met een behoorlijke inhaalslag en gebruikt men een bijzonder soort verpakkingsmateriaal: bananenblad.

bananen-blad-plastic-thedailygreen-3

Lees ook: 4 wonderbaarlijke toepassingen van het milieuvriendelijke hennep!

Bananenbladeren als alternatief

Het gebruik van bananenbladeren is een van de meest opvallende initiatieven om het gebruik van plastic terug te dringen. Dat zoiets noodzakelijk is blijkt wel uit het gegeven dat in een land als Vietnam er dagelijks 2500 kilo aan plasticafval bij komt. De omvang van de bladeren van de bananenboom maakt het tot een ideaal alternatief. Het blad is stevig, waterafstotend en aantrekkelijk. Het heeft daarnaast nog onbedoeld positieve effecten:  “Als ik groenten verpakt zie in deze prachtige bananenbladeren, krijg ik zin om grotere hoeveelheden in te slaan”, zegt een klant in de supermarkt. “Ik denk dat mensen hierdoor meer over het milieu gaan nadenken.”

Thailand

Vietnam is niet het enige land wat de overstap maakt op bananenbladeren. Ook in Thailand is de omslag duidelijk zichtbaar. De lokale supermarkt Rimping in Chiang Mai heeft daarbij een voortrekkersrol. Een bericht over het nieuwe verpakkingsmateriaal ging eerder al viral op Facebook.

bananen-blad-plastic-thedailygreen
VIA: PERFECT HOMES CHIANGMAI

Lees ook: Bomen planten vanuit huis: 7 manieren!

Bewustwording

Het plasticverbruik in de Aziatische landen steeg de afgelopen jaren enorm hard, het is dan ook logisch dat dit volop aandacht kreeg. Soms gebeurde dat op een bijzonder ludieke manier. Een kunstenaar bouwde bijvoorbeeld een 3.3 meter hoog kunstwerk van gebruikte rietjes om de aandacht te vestigen op de gebruikte hoeveelheid plastic. Dergelijke acties zijn zeker niet nutteloos en steeds meer mensen zijn zich bewust van de gevaren van plastic. Zo vaardige Zuid-Korea onlangs een verbod uit op het gebruik van plastic zakjes en moeten klanten van Taiwanese supermarkten tegenwoordig, net als in Nederland, betalen voor hun plastic boodschappentas.