Wereldwijd wordt duurzame energie door verschillende overheden erg gestimuleerd. We moeten af van de koolcentrales en na verloop van tijd moet alle energie duurzaam opgewekt zijn. Het ene land is er minder mee bezig dan het andere, maar het begin is gemaakt. In veel Europese landen wordt er dus al op grote schaal wind- en zonne-energie opgewekt, maar hoe sla je deze energie op duurzame wijze op?
Duurzame energie
De ouderwetse, vervuilende vormen van energie zijn erg stabiel, terwijl dat voor de meeste vormen van duurzame energie niet geldt. Om zonne-energie op te wekken, moet de zon namelijk schijnen. Hetzelfde principe geldt voor windenergie: geen wind = geen energie. Zo zijn er momenten dat er heel veel energie opgewekt wordt, maar dalmomenten komen ook voor.
Daar komt energieopslag om de hoek kijken. Het is natuurlijk niet duurzaam als er energie verloren gaat. Door de energie op te slaan, kun je deze gebruiken wanneer er bijvoorbeeld minder wind is of wanneer het bewolkt is. Maar hoe sla je deze energie op duurzame wijze op?
Lees ook: Nederland wekt 4,4 gigawatt aan zonne-energie op!
Duurzaam energie opslaan
Wanneer je zonnepanelen hebt, dan kun je de overtollige energie leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je tijdens dalmomenten gebruikt van de energieleverancier. Maar hoe werkt dit op grote schaal? Op landelijk niveau wordt deze duurzame energie opgeslagen in bijvoorbeeld accucontainers. Deze worden ingezet op festivals, maar ook voor het gebruik van laadpalen. In deze accu’s sla je wind- of zonne-energie op om deze later te gebruiken.
Het op grote schaal opslaan van duurzame energie blijft een dilemma, maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen. Veel overtollige energie wordt geëxporteerd, maar hopelijk kunnen we het in de toekomst opslaan voor later gebruik.
Maak jij gebruik van duurzame energie? Laat het ons weten in de reacties hieronder!