duurzaam-stoken-thedailygreen

Hoe stook je nu zo duurzaam mogelijk? 5 tips!

Duurzaamheid speelt natuurlijk een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven. Het is belangrijk dat we iets zuiniger gaan worden op onze planeet. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen om zelf al een steentje bij te dragen. Een van die dingen is om zo duurzaam mogelijk te gaan stoken. Want de verbranding van een openhaard zelf is natuurlijk niet duurzaam, maar we kunnen er niet omheen dat een haard simpelweg een knusse en gezellige sfeer creëert. Als je een haard wil laten inbouwen in je huis, zorg er dan wel voor dat je duurzaam gaat stoken. Daarvoor is het allereerst belangrijk om een goede houtkachel te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een een houtkachel van Haardencentrumnederland.nl. Daarnaast zijn er verschillende tips waarmee je zo duurzaam mogelijk kunt stoken. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

Minimaliseer de CO2-uitstoot

Door een rustig vuurtje goed te onderhouden en efficiënt met je hout om te gaan minimaliseer je de CO2-uitstoot. Dat is natuurlijk ook een stuk beter voor je gezondheid.

Duurzaam haardhout

Als je gebruik wil maken van duurzaam haardhout, dan is het belangrijk om altijd voor hout te kiezen met een FSC-label of PEFC-label. Dat zijn namelijk labels van organisaties die zich inzetten voor het verantwoord kappen van bossen, waardoor de ecologische functie van het bos niet verloren gaat. Deze organisaties zorgen er voor dat niet hele bossen gekapt worden, met als gevolg dat de leefomgeving van dieren en planten verdwijnt. Zij weten welk deel van een bos verantwoord is om te kappen. 

De Zwitserse methode

De Zwitserse methode is een methode om je houtkachel aan te steken. Het is daarbij de bedoeling dat je grote houtblokken onderop legt, daarbovenop de wat kleinere houtblokken en helemaal bovenop het aanmaakhout en de aanmaakblokjes. Op deze manier komt er bij het aansteken van de haard veel minder rook vrij, wat natuurlijk beter is voor je gezondheid en het milieu.

Droog hout

De meeste mensen zullen het wel weten, maar het is niet verstandig om nat hout te gebruiken voor de haard en al helemaal niet om geverfd hout te gebruiken. Nat hout brandt niet goed en zorgt voor veel extra rook, maar door geverfd hout in de haard te gooien kunnen zelfs verschillende gevaarlijke stoffen vrijkomen bij de verbranding. Ook bijvoorbeeld papier of karton wordt sterk afgeraden, aangezien ook dat veel rook oplevert.

Genoeg zuurstof

Het is altijd belangrijk om de vlammen van je haard goed in de gaten te houden. Een goede vlam is geel/blauw van kleur, is rustig en zorgt nauwelijks voor rookvorming uit de schoorsteen. Is je vlam rood/oranje van kleur en komt er veel rook uit de schoorsteen, dan kan het zijn dat de vlam niet voldoende luchttoevoer heet. Open dan een ventilatierooster of raam.