pellet-kachel-duurzaam

Hoe milieuvriendelijk is een pelletkachel eigenlijk?

De pelletkachel is de laatste jaren flink in opkomst. Het is een vrij goedkope en sfeervolle manier om je huis te verwarmen. Veel mensen vragen zich echter af of houtpellets milieuvriendelijk zijn of juist niet. In deze tekst proberen we je het antwoord te geven op de vraag hoe milieuvriendelijk een pelletkachel nou echt is. 

Wat zijn houtpellets?

Laten we beginnen bij het begin: want wat zijn houtpellets nou eigenlijk? Houtpellets zijn samengeperste stukje afvalhout. Het woord komt het werkwoord pelleteren dat staat voor een zekere manier van houtpersen. Houtpellets worden nog wel eens verward met pallets die veel in de logistiek worden gebruikt maar het is dus echt iets heel anders! 

De milieu impact van een pelletkachel

Maar dan de milieu-impact van houtpellets, want hoe zit het daar mee? Wanneer je hout verbrandt komt er CO2 vrij. Dit is echter CO2 die tijdens het leven van de boom uit de lucht is gehaald. Door bomen te planten en het hout na een aantal jaar te verbranden als houtpellets komt de CO2 balans dus eigenlijk precies op 0 uit. Het hout heeft CO2 opgenomen en zal dat vervolgens weer teruggeven aan de atmosfeer wanneer het verbrandt wordt. Dit proces maakt pelletkachels milieuvriendelijker dan stoken van steenkool of gas. Bij deze vormen van fossiele brandstof wordt er namelijk extra CO2 aan de atmosfeer toegevoegd. In vergelijking met fossiele brandstoffen zijn pelletkachels dus relatief milieuvriendelijk. Daarom kun je ook subsidies krijgen bij het aanschaffen van een pelletkachel. Tel hierbij de lage stookkosten op en je weet dat pelletkachels niet alleen duurzaam maar ook behoorlijk voordelig zijn. 

Niet de allerduurzaamste optie…

Als je pelletkachels vergelijkt met duurzame energiebronnen zoals windenergie of zonne-energie zijn ze echter minder duurzaam. Als je de bomen die je gebruikt om houtpellets van te maken wel laat staan of in ieder geval niet verbrand, houden ze de CO2 namelijk gewoon vast. Als je jouw huis op de meest duurzame manier wil verwarmen kun je dus beter niet voor een pelletkachel kiezen maar voor elektrische verwarming door middel van zonnestroom of windenergie. 

Als jij op zoek ben naar duurzaam geproduceerd houtpellet je terecht bij vele speciaalzaken, zowel fysieke winkels als online. Het is belangrijk om voor houtpellet van goede kwaliteit te kiezen. Als ze goed gebruikt worden kan het rendement van houtpellets bij het verwarmen van een huis oplopen tot wel 90%. Doordat het gestookte hout van goede kwaliteit is zal het veel warmte afgeven en weinig resten overlaten.