vegan-tapas-patatas-bravas-thedailygreen

Heerlijke hapjes voor een vegan tapas avondje!

Maak nu ook de lekkerste hapjes voor een vegan tapas. Eigenlijk bestaan deze trends in eten allebei al heel lang. Allebei zijn ze de afgelopen jaren ook populairder geworden: tapas en veganistisch eten. Het blijkt ook dat je beide heel goed kunt combineren tot de lekkerste vegan tapas hapjes. Bovendien kun je met tapas door de verschillende kleine gerechten makkelijk een maaltijd combineren met mensen die wel vlees eten. Hier vind je een aantal van de lekkerste vegan tapas hapjes.

Tapas en vegan allebei populair

Tapas en veganistisch eten bestaan los van elkaar al heel lang. Tapas in Spanje is ontstaan als kleine aperitief gerechtjes bij het glaasje wijn na de siësta. In de afgelopen 15 jaar heeft een maaltijd met allerlei kleine gerechtjes de wereld verovert. Er zijn ook variaties van tapas uit verschillende keukens wereldwijd gekomen. Vegan tapas kun je natuurlijk ook als een gezonde en lekkere variatie zien. Veganistisch eten bestaat ook al heel lang, de sommige rastafari en volkeren in Zuid-Azië hadden al een vegan eetstijl voor het hier een ding werd. Hoewel de Spaanse keuken bekend staat om zijn vele vleesgerechten kun je tapas en vegan goed combineren. In tapas gerechten wordt met veel groentes gewerkt en diverse vleesgerechten kun je een vegan variatie van maken.

Zelf vegan Aioli maken

Aioli is natuurlijk een van de basisgerechten voor een tapas. Met een goede vegan mayonaise maak je zelf een lekker Aioli. De vegan mayonaise is de basis, daarbij voeg je gestampte knoflook en wat citroensap. Naar smaak kun je nog peper en zout toevoegen.

Patatas bravas

Een ander gerechtje wat je bij bijna elke tapas ziet zijn de patatas bravas. Dit zijn lekkere gebakken aardappelstukjes in olie in de oven gebakken. Je maakt hier heel gemakkelijk een pittig tomatensausje bij met tomatenblokjes uit blik, gesnipperd uitje, knoflook, wat citroensap, paprikapoeder, cayennepeper en wat suiker. 

Geroosterde kikkererwten

Kikkererwten zijn natuurlijk een vertrouwd ingrediënt uit de vegan keuken. Je kunt deze ook roosteren in de oven. Je doet ze hiervoor eerst in een mengsel van olie, peper, zout en paprikapoeder. Daarna op 200 graden laten bakken op bakpapier in de oven. Dit is ook lekker door een salade heen.

Gefrituurde aubergine

Schijfjes aubergine eerst even een beetje zout erop  en dan frituren in plantaardig vet. Dit kan ook lekker met schijfjes courgette of eekhoorntjesbrood. Het frituren duurt maar even en de schijfjes zijn meteen klaar om te eten. Je kunt de aubergine eventueel even besprenkelen met citroensap en bestrooien met pittige paprikapoeder en verse peterselie.

aubergine-thedailygreen

Lees ook: Goed nieuws, minder vlees eten wordt het nieuwe normaal!

Tofu spiesjes in tapas stijl

Tofu is een vleesvervanger die vooral op oosterse wijze wordt bereidt. Maar je kunt ook kiezen voor een Spaanse marinade door de tofu te kruiden met een mengsel van plantaardige olie, cayennepeper, een teentje geperste knoflook, citroensap, paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Aan de spiesjes doe je verder stukjes ui, paprika of aubergine. Even bakken in de pan of op de grillplaat en je hebt een heerlijk spiesje tofu in tapas stijl.