duurzaam-pinterest-thedailygreen

Heb je inspiratie nodig voor een duurzaam leven: check Pinterest!

Dat duurzaamheid een hot item is merk je niet alleen aan de frequentie waarmee het woord in de media wordt gebruikt, ook online is het scorend vermogen van het woord ‘duurzaam’ enorm. Dat wordt vooral duidelijk als je kijkt naar de gebruikte zoektermen in 2018. Zo is ‘duurzaam leven’ nog altijd onverminderd populair en is er zelfs sprake van een stijging van 69% ten opzichte van 2017. Mocht je denken dat die stijging redelijk fors is, dan zit je ernaast. De zoekterm ‘duurzaam leven voor beginners’, is de absolute kampioen en steeg met 265%.

Duurzaamheid is populair op Pinterest

De stijging van het  aantal zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het begrip ‘duurzaam’ is illustratief voor de toegenomen intersse onder consumenten voor een duurzame levensstijl. Wil je namelijk meer weten over een specifiek onderwerp, dan is het logisch om je zoektocht op internet te beginnen. De tijd dat we er de encyclopedie op na sloegen ligt immers al ver achter ons.

De toegenomen interesse onder consumenten in een duurzame levensstijl blijkt niet alleen uit de populariteit van bepaalde zoekwoorden. Steeds studies laten een vergelijkbare ontwikkeling zien. Met name onder millennials en de generatie Z is dit bewustzijn groeiende. In dat opzicht in het juist interessant dat die toegenomen interesse ook zichtbaar is via de social media. Een platform als Pinterest zag dat deze twee generaties dubbel zo vaak zoeken naar duurzame ideeën in vergelijking met de groep van 38 jaar en ouder.

pinterest-inspiratie-thedailygreen

Lees ook: Je ecologische voetafdruk verkleinen: dé ultieme checklist (33 tips!)

Online zoeken naar duurzame methodes

Swasti Sarna van Pinterest: “We zien een stijging van mensen die zoeken naar duurzame en eco-vriendelijke ideeën op gebieden als reizen, voeding, ouderschap en stijl. Wat de staat van de wereld op het gebied van milieu en politiek betreft, willen Pinners het gevoel hebben dat zij een impact hebben en bijdragen aan een verandering. Zelfs al is die klein, dan is het nog inspirerend om te zien hoe mensen samenwerken om een verschil te maken.”

Generatie Z en de millenials nemen het voortouw

De verklaring voor de verschillen in zoekgedrag, gebaseerd op leeftijd is eenvoudig te verklaren. Met name generatie Z is opgegroeid met een groter bewustzijn op het gebied van recycling, bewuste consumptie en educatie over diversiteit. Daarnaast is men zich bewust van de sociale- en klimaatveranderingen. Een recente studie laat zelfs zien dat zo’n 92% zich bewust is van deze onderwerpen en dat men zich er zorgen over maakt. Ruim 89% maakt zich daarnaast zorgen over de gezondheid van onze planeet.

generatie-z-thedailygreen

Lees ook: Afval scheiden als een pro: 5 tips!

Bewustzijn

Wat betreft generatie Z is er goed nieuws. Zij houden rekening met het begrip duurzaamheid als het gaat om het doen van het consumptiegedrag. Ongeveer 98% geeft aan rekeningte houden met de impact op het milieu van de aankopen die ze doen. Zo koopt men liever bij een bedrijf wat maatschappelijk verantwoord bezig is. Ruim 92% geeft daarnaast aan dat ze zouden overwegen van merk of leverancier te willen switchen als dit beter zou zijn voor het milieu.

Bovenstaande wil overigens niet zeggen dat zowel genaratie Z als de millenials onverdeeld gelukkig zijn met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Zo is het vertrouwen in de politiek onder deze generaties juist bijzonder laag en heeft men meer vertrouwen in bedrijven om een rol te spelen in het hele klimaatdebat.

Populaire duurzame zoektermen op Pinterest

Natuurlijk wordt er op meer zoektermen gezocht als het gaat om duurzaamheid. Pinterest heft enkele belangrijke gegevens vrijgegeven die laten zien hoe belangrijk bepaalde termen zijn.

Duurzaam huis

Als we het hebben over duurzaamheid, dan gaat het als snel over duurzaam wonen. Bezoeker van Pinterest zijn dan ook erg geinteresseerd in zaken die hiermee te maken hebben. Denk aan kleine veranderingen die ze kunnen aanbrengen in hun dagelijkse leven die een duurzame levensstijl mogelijk maken. Zo is men vaak op zoek naar manier om het gebruik van plastic te vermijden of wil men juist meer weten over het ‘zero waste’ principe. Ook zaken als ‘duurzaamheid in de keuken’ (58%) en ‘eco-vriendelijke ontwerpen en keukenspullen kiezen’, komen vaak voor.

pinterest-thedailygreen

Lees ook: Wat is duurzaamheid? Wij leggen het uit!

Duurzaam reizen

Naast het duurzaam leven, is ook het duurzaam reizen een hot item onder Pinterest bezoekers. Zo is de populariteit van ‘zero-waste’ reizen met74% toegenomen en zoekt men juist minder op zaken als minder bagage, vermindering van de ecologische voetafdruk. 

Overige top zoektermen duurzaamheid op Pinterest

Duurzaam leven
Duurzame architectuur
Duurzame mode
Duurzame verpakking
Duurzaam wonen
Duurzaamheid in kinderverzorging
Zelfvoorzienend leven
Duurzame ontwikkeling
Duurzame energie
Duurzame producten

Haal jij vaak duurzame inspiratie van Pinterest? Of van een ander platform? Welk platform? Laat het ons weten in de reacties hieronder!