groene-stroom-hoe-werkt-het-thedailygreen

Groene stroom: hoe werkt het nu eigenlijk echt?

Steeds meer huishoudens kiezen voor groene stroom om hun elektrische apparaten van energie te voorzien. Zoals de meeste mensen wel zullen weten, is groene stroom veel beter voor het milieu dan grijze stroom. Grijze stroom, dat wordt opgewekt door gas- en kolencentrales, is zelfs heel schadelijk voor milieu. Steeds meer mensen kiezen daarom tegenwoordig voor groene stroom, omdat dat wordt opgewekt door gebruik te maken van natuurlijke bronnen als wind, water en zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat, vergeleken met andere landen in Europa, groene stroom in Nederland veel populairder is. Ruim 2/3e van de Nederlanders heeft bij zijn of haar energieleverancier aangegeven graag gebruik te maken van groene stroom. Dit gaat om zoveel stroom, dat het niet binnen de mogelijkheid ligt van die leveranciers om aan die vraag te voldoen. Daarom importeert Nederland veel groene stroom uit het buitenland, waar er een overschot is. In hoeverre je dat nog groene stroom kan noemen, dat is de vraag. 

Geïmporteerde groene stroom

Zo importeert Nederland bijvoorbeeld veel groene stroom uit Scandinavië. Het probleem is echter dat leveranciers in Noorwegen hun stroom al groen mogen noemen als het wordt opgewekt wordt door waterkrachtcentrales. Deze waterkrachtcentrales bestaan al een tijd en zijn eigenlijk helemaal niet zo milieuvriendelijk. Zeker niet als je het vergelijkt met de manier waarop groene stroom wordt opgewekt in Nederland. Hier zijn de regels omtrent groene stroom veel strenger. Een Nederlandse energieleverancier mag stroom niet zomaar groene stroom noemen. Als je dus echt alleen gebruik wil maken van groene stroom, controleer dan bij je energieleverancier of de door jou gebruikte stroom daadwerkelijk in Nederland is opgewekt. Deze mogelijkheid is de leverancier namelijk verplicht om je te bieden. Ieder jaar bij de jaarrekening op 1 mei kun je als het goed is de herkomst van je stroom bekijken. Wordt het opgewekt door zon, wind, water, kolen of gas? Ook kun je op de jaarrekening zien uit welk land de opwekte stroom afkomstig is. 

Hollandse groene stroom

Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om bij energieleveranciers aan te geven dat je per se groene energie wil die in Nederland is opgewekt. Op deze manier weet je zeker dat de door jou gebruikte energie daadwerkelijk groen is. Toch is het natuurlijk uiteindelijk het allerbeste om je stroomgebruik te verminderen, als je echt iets wil bijdragen aan het milieu. Door kleine veranderingen aan te brengen in je gedrag, kun je al een steentje bijdragen. Denk dan bijvoorbeeld aan het vervangen van gloeilampen door ledlampen of het uitzetten van apparaten als je ze niet meer gebruikt. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om je eigen groene energie op te wekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door zonnepanelen te nemen. Op de lange termijn kan dat bovendien ook schelen in de kosten. Verder kun je bijvoorbeeld mede-eigenaar worden van een windmolen of zelfs aandelen kopen in een windpark. Op die manier lever je een actieve bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Een andere optie is natuurlijk het zelf aanleggen van zonnepanelen (met subsidie).