Je bent het wellicht al eens in Utrecht tegengekomen: de groene bushokjes met beplante daken en bamboezitjes. Leuk, zul je misschien denken, maar zet dat nu echt zoden aan de dijk? De belangstelling is in ieder geval enorm en niet alleen vanuit andere gemeenten. Er is een wereldwijde belangstelling voor het idee van het Limburgse bedrijf wat tot nu toe maar liefst 300 van dergelijke groene bushokjes in Utrecht plaatste.
Groene bushokjes in Utrecht
Of die paar vierkante groen nu echt zinvol zijn, daar kun je van mening over verschillen. Harry Boeschoten, programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer is in ieder geval een groot voorstander van het gebruik van groen in de stad op deze manier. “Aan de ene kant omdat het een originele manier is om het thema natuur in de stad een plek te geven. En aan de andere kant omdat het symbolische waarde heeft.”
Utrecht wordt groener
De bushokjes zijn weliswaar klein, maar zijn door hun aantal en plek in de stad wel degelijk van belang voor de stadsecologie, aldus Boeschoten. Waar het wat hem betreft om gaat is het realiseren van een ononderbroken netwerk van natuur binnen en buiten de stad. “Als je een bushokje hebt in een verder geheel versteende omgeving, dan moet je er niet veel van verwachten. Maar samen met geveltuintjes, plantenbakken of perkjes rond bomen, ontstaat toch een netwerk. En hoe klein ze afzonderlijk ook zijn, gecombineerd heeft dat toch een meerwaarde.”
Lees ook: Het is vandaag Earth Overshoot day en dat is zorgelijk!
Ruim 300 groene bushokjes
In totaal is de stad Utrecht nu 316 van dergelijke ‘groene’ bushokjes rijker. Ze zijn beplant met sedum, een vetplantje. ‘Dat kan tegen zo’n beetje alle weersomstandigheden en reduceert fijnstof’, aldus Boeschoten. “Sedum is ook handig als je niet veel grond kwijt kunt, want het heeft geen diepe wortels. En sedum vergroot de biodiversiteit. Onder meer bijen en vlinders komen er graag op af. Voor vliegende insecten maakt dit echt verschil.”
De schuldige: Reclame Bureau Limburg
Verantwoordelijk voor het ontwerp van de buskojes is Reclame Bureau Limburg. Het is niet voor het eerst dat het bedrijf ecologische voordelen weet te combineren met bushokjes. In een eerder stadium had men bushokjes al voorzien van led-verlichting en een bankje van bamboe.
“RBL hoopt mensen te stimuleren om ook een steentje bij te dragen aan duurzame oplossingen”
Aldus een verklaring van het bedrijf op de eigen website.
Dat is ook de verwachting van Boeschoten. “Dit verhoogt de leefbaarheid van de stad. Daarom slaat iedereen er ook op aan. Het is dus blijkbaar leuk en spannend als er iets met de stad gebeurt. Dat zien ook bestuurders. Zo van: ‘verrek, dit is iets dat mensen aanspreekt’.” Dat kan vervolgens weer leiden tot meer vergroening.”
Het groene bushokje gaat de wereld over
Dat de groenen bushokjes een vervolg krijgen in andere steden lijkt eerder een kwestie van tijd. Zo heeft de gemeenteraad van Rotterdam al aangegeven er oren naar te hebben en de wethouder van Apeldoorn heeft toegezegd deze bushokjes ook in zijn gemeente te gaan plaatsen. Het blijft echter niet beperkt tot Nederland. In het Duitse leipzig worden de komende tijd maar liefst 900 bushoekjes ‘vergroent’ en wellicht komen we ze binnenkort ook tegen in Boston en Melbourne.
Heb jij de groene bushokjes al gespot? Laat het ons weten in de reacties hieronder!