google-thedailygreen

Google maakt groene energie slimmer!

Kun je de technologische vooruitgang benutten om het leven aangenamer te maken? Bedrijven als Google en Tesla denken van wel. Beide techgiganten houden zich met nadruk bezig met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, beter bekend als A.I. Met name Google maakt forse stappen. Het laatste wapenfeit betreft in het inzetten van kunstmatige intelligentie om de efficiency van windmolenparken te voorspellen.

Kunstmatige Intelligentie

De tijd dat Google vooral bekend stond als de meest populaire zoekmachine ligt al ruim achter ons. De onderneming houdt zich via een heel scala aan zusterbedrijven bezig met het bedenken van toepassingen om kunstmatige intelligentie functioneel inzetbaar te maken. Een van die bedrijven is Deep Mind. De onderneming liet eerder al van zich horen door, verrassend genoeg, het populaire spel ‘Go’ te spelen en te winnen van de kampioen. Het toepassen van A.I. bleek succesvol en inmiddels gebruikt men A.I. ook voor het spelen van Starcraft II en is het in staat om oogziektes te detecteren.

Het algoritme van DeepMind

Het algoritme wat DeepMind heeft ontwikkeld is nu ook ingezet bij het optimaliseren van de efficiency van windmolenparken. DeepMind stelt dat het mogelijk is om 24 uur van tevoren te voorspellen hoe hoog de opbrengst zal zijn. Op die manier weet de beheerder van het windmolenpark hoeveel energie er geproduceerd kan worden. Dit lijkt wellicht overbodige informatie maar in de energiemarkt betekent dit dat men hierdoor de winst kan maximaliseren.

Nog beter voorspellen

Moederbedrijf Google zegt dat het voorspellende karakter de onderneming in staat stelt om beter in te spelen op de vraag naar hernieuwbare elektriciteit. Deze techniek zou de onderneming staat stellen een toegevoegde waarde te creëren van circa twintig procent. Door de toenemende verzameling aan data van met name weersinformatie, kunnen er steeds betere voorspellingen worden gedaan. Op basis van deze gegevens is DeepMind volgens Google in staat om minstens 36 uur van tevoren, per uur te voorspellen wat de hoeveel opgewekte energie zal zijn.

windmolens-thedailygreen

Lees ook: Doorbraak: Waterstofgas als toekomstige energiebron!

Groene energie: Powered by Google

Uiteraard zijn er altijd onverwachte ontwikkelingen is het weer waardoor er geen 100 procent garantie kan worden gegeven, de voorspellingen worden echter wel steeds meer nauwkeurig. Uiteraard is het verleidelijk om te denken dat dit puur theoretisch is. Google laat echter niks aan het toeval over en heeft inmiddels de DeepMind technologie ingezet bij het beheren van een windmolenpark van 700 megawatt in de VS. Deze nieuwe ontwikkeling stelt Google in staat een bijdrage te leveren aan het betaalbaar maken van groene energie waardoor het aantrekkelijker zal zijn voor grote partijen om hierin te investeren.

Via: Bright.nl