china-verbant-plastic-thedailygreen

Good news monday: ook China gaat al het wegwerpplastic verbannen!

Goed nieuws als je van plan was om binnen afzienbare tijd China te gaan bezoeken: ook daar is het binnenkort afgelopen met het wegwerpplastic. Niet alleen in de westerse wereld, maar ook in Azië gaat de strijd tegen de milieubelasting onverminderd voort. De komende vijf jaar zal in ieder geval in het teken staan van minder plastic in het dagelijks leven. Dat betekent dus steeds minder plastic boodschappentassen, rietjes en voedselcontainers. Hoera!

Nieuw beleid als wapen tegen de milieuvervuiling

De Chinese Commissie voor Nationale Ontwikkeling en Hervorming heeft recentelijk een nieuw beleid uitgestippeld met als doel om kunststof producten geleidelijk aan te verbannen. Zo worden in de grote steden de niet-biologisch afbreekbare zakken verboden vanaf eind 2020. Voor de overige steden en dorpen in China geldt die regel vanaf eind 2022. De gewone consument hoeft in ieder geval niet bang te zijn om opeens geen plastic zakje meer te krijgen op de markt, die wordt pas vanaf 2025 aan banden gelegd.

Bepalingen voor de horeca

Restaurants moeten eind dit jaar stoppen met het serveren van rietjes en het totale gebruik van kunststoffen voor eenmalig gebruik moet met 30 procent zijn afgenomen. Hotels daarentegen, hebben vijf jaar de tijd om alle items voor eenmalig gebruik af te schaffen. Vanaf 2022 zullen sommige bezorgdiensten voor levensmiddelen in de steden Beijing en Shanghai moeten overschakelen op biologisch afbreekbare verpakkingen. Voor de rest van China, geldt dit pas vanaf 2025.

Ruim 215 miljoen ton huishoudelijk afval

Voor China is het noodzakelijk dat er iets wordt gedaan aan de grote hoeveelheid plastic afval. Uit berekeningen van de Britse BBC komt een verontrustend beeld naar voren. Zo is in heel 2017 maar liefst 215 miljoen ton huishoudelijk afval ingezameld, maar exacte cijfers over de recycling ervan ontbreken. “De grootste vuilnisbelt van het land – met een omvang van ongeveer 100 voetbalvelden – is al vol. Dat is al 25 jaar eerder dan men had berekend.” Hoewel Europa de afgelopen jaren hard heeft gewerkt aan wetgeving om het gebruik van kunststoffen te beperken, hebben Aziatische landen de kat te lang uit de boom gekeken. 

China is werkt de achterstand weg

Leiliang Zheng, een analist bij Bloomberg, zei: “China haalt de rest van de wereld in. De EU loopt voorop als het gaat om het aanpakken van de milieucrisis en heeft een wet aangenomen om plastic artikelen voor eenmalig gebruik in 2020 te verbieden. Veel ontwikkelingslanden in Afrika en Zuidoost-Azië erkennen nu ook het probleem en komen met oplossingen.” Zo zagen we eerder al dat wegwerpplastic verboden werd op de Cariben, en is bananenblad een goed alternatief voor plastic!