gemeentelijke-duurzaamheid-thedailygreen

Gemeentelijke duurzaamheid: hoe is het gesteld in Nederland?

Duurzaamheid is gelukkig een topic dat steeds populairder wordt. In de wereldpolitiek, in de Nederlandse politiek, maar ook op gemeentelijk niveau. Steeds meer duurzame initiatieven worden gerealiseerd in ons land. Denk bijvoorbeeld aan de groene bushokjes in Utrecht. Hoe zit het in jouw gemeente? Wordt daar veel aandacht aan duurzaamheid besteed?

De Europese ‘Green Deal’

Afgelopen weken ging het natuurlijk alleen nog maar over de ‘Green Deal’. Europa moet het eerste klimaat neutrale continent worden. Dit is een grote uitdaging en het is nog maar de vraag of de doelstellingen gehaald gaan worden. Het doel is namelijk dat de EU in 2050 compleet klimaatneutraal is. Dit betekent dus dat we met zijn allen minder moeten gaan uitstoten, maar ook de uitgestoten CO2 uit de lucht moeten verwijderen. Een geweldig plan, maar er moeten wel veel dingen veranderd worden.

Hoe zit het op gemeentelijk niveau?

Op internationaal gebied en op landelijk niveau wordt er dus steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Nog niet genoeg, maar dat is natuurlijk onze mening. Hoe zit het op gemeentelijk niveau? Gemeenten hebben namelijk een belangrijke rol in het verduurzamen van ons land. Het verschilt in Nederland heel erg per gemeente hoe hoog duurzaamheid op het lijstje staat. Zo wordt er in de gemeentes Utrecht, Amsterdam Alkmaar en Almere veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Gemeentes als Rotterdam, Den Haag en Den Helder scoren belachelijk slecht. 

Nog veel werk te verzetten

Kortom, er wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid, maar er moet nog behoorlijk wat veranderen. Zo vertrekken er nog steeds veel te veel vliegtuigen vanaf Schiphol en rijdt de meerderheid van de Nederlanders nog een benzineauto. Er worden ook goede dingen gedaan. Elk jaar worden waterzuiveringstechnieken uitgedacht of verbeterd, Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt om waterverspilling tegen te gaan? Bekijk de verschillende mogelijkheden voor bedrijven en gemeenten en overweeg bijvoorbeeld een traineeship bij de overheid