formule-1-impact-milieu-thedailygreen

De formule 1 en zijn impact op het milieu: hoe vervuilend is deze sport?

Het Formule 1 circus komt naar Nederland. Het circuit van Zandvoort zal voor het eerst sinds 1985 weer het decor zijn voor de koningsklasse van de autosport. Goed niews voor de fans van de snelle wagens en voor de fans van Max Verstappen. Milieuactivisten zien de komst van de wagens echter met lede ogen aan. Echt goed voor het milieu is het namelijk niet.

Lewis Hamilton is bezorgd

Wereldkampioen Lewis Hamilton liet onlangs weten teleurgesteld te zijn over de staat van de wereld. Dat klinkt mooi, maar voor iemand die er zijn werk van heeft gemaakt om in amper twee uur tijd een onvoorstelbare hoeveelheid fossiele brandstoffen de lucht in te sturen, is het op zijn minst bedenkelijk. Onthou daarbij dat mijnheer Hamilton zich bij voorkeur verplaats in een privé vliegtuig en anderen bij voorkeur de maat neemt. Rare jongens die Formule 1 coureurs…

lewis hamilton

Lees ook: Lewis Hamilton maakt docu over topsport en veganisme!

Formule 1 zorgt voor een behoorlijke belasting van het milieu

Afgezien van het vervuilende karakter van de bolides zijn de wagens wel zuinig. Het rendement is ruim 50 procent, iets wat je met een gewone wagen nooit zult halen. Nogmaals, een Formule 1 wagen is nou niet echt het toonbeeld van milieu verantwoord rondjes rijden. Het zijn overigens niet alleen de wagens die zorgen voor een behoorlijke belasting van het milieu, de verplaatsingen van de deelnemende teams vormt ook een behoorlijke aanslag.

Max Verstappen: maak het niet erger dan het is

Nu Hamilton zich heeft uitgelaten over zijn zorgen, kunnen we die vraag ook voorleggen aan onze eigen held: Max Verstappen. “Ja, ik houd gewoon van benzine, mag ik dat zeggen? Ik heb niet zoveel met elektrisch spul. Of nou ja, ik vind mijn elektrische moped die ik thuis heb wel leuk, maar voor een F1 auto is het niks. Ik weet dat het milieu erg belangrijk is, maar de F1 bestaat al heel lang. Ik denk niet dat we moeten overreageren of er dramatisch over gaan doen. Laten we gewoon zo doorgaan. Als het je niet aanstaat, kan je er ook voor kiezen om er gewoon niet naar te kijken.”

max-verstappen-thedailygreen

Lees ook: Zo slecht is vliegen voor het milieu!

Is het afschaffen van de Formule 1 effectief?

De uitspraken van Verstappen komen redelijk bot over, maar hij heeft wel een punt. Behalve de uitstoot van CO2 tijdens de race gebeurt er veel meer. Zo kijken er per seizoen zo’n 500 miljoen mensen naar de Formule 1 races. Die tv-uitzendingen leveren ook de nodige CO2 uitstoot op. Die uitstoot is echter relatief als je het gaat vergelijken met grote voetbalwedstrijden en ander vormen van entertainment. Dat is natuurlijk niet het complete verhaal. Uit de gegevens blijkt dat de deelnemende Formule 1 wagens verantwoordelijk zijn voor een CO2 uitstoot van 626 ton aan CO2gedurende een heel seizoen. Ook dat kunnen we in perspectief plaatsen: het is vergelijkbaar met de uitstoot van een Boeing 747 tijdens een vlucht van Schiphol naar LA. Dat zijn vluchten die dagelijks plaats vinden. De vervuiling van het milieu door de Formule 1 is dus relatief gering. Het annuleren van het Formule 1 circus zal dus weinig effectief zijn in het bestrijden van de druk op het milieu.

Wat vind jij van de Formule 1? Afschaffen die handel of heeft het toch zijn charmes ondanks het milieuvervuilende aspect van de sport?