fairphone-3-thedailygreen
Via: Fairphone.com

Fairphone 3: duurzame smartphone uit Nederland!

Als er iets niet duurzaam is, dan is dat wel de smartphone. Ga maar na, de apparaten worden geproduceerd in Azië en laten we eerlijk zijn, dat is niet echt naast de deur. Daarnaast is het lastig om onderdelen lokaal te produceren en dus ben je, met een beetje pech, gewoon bezig om het vliegverkeer te stimuleren als je toestel kapot gaat en gerepareerd moet worden. Toch kan het anders, zo bewijst de Nederlandse smartphonemaker Fairphone. Vanaf volgende maand is namelijk de indrukwekkende Fairphone 3 te verkrijgen.

Duurzaam geproduceerde smartphone

Wat voor groenten en fruit geldt, gaat ook op voor andere producten. Wil je echt duurzaam leven, dan heb je logischerwijs een voorkeur voor lokaal, of in ieder geval regionaal geproduceerde producten. Gaat het om fruit en groente, dan is het bij boorkeur seizoensgebonden. Van de volle grond dus en niet uit de kas. Dat kost immers meer energie dan het transport van diezelfde producten uit een ander EU-land. Dat argument is echter ook geldig voor tal van andere producten, waaronder smartphones.

Fairphone 3

Het klinkt wellicht nog een beetje onwennig in je oren: een duurzaam geproduceerde smartphone. Toch is de Fairphone duurzaam en komt het toestel gewoon uit Nederland. Inmiddels heeft de Nederlandse smartphonemaker ruime ervaring opgedaan met de productie en is men toe aan de derde generatie. De voorlopige adviesprijs is vastgesteld op 450 euro.

Lees ook: Utrechtse ‘groene’ bushokjes gaan wereldwijd viraal!

Derde generatie Nederlandse smartphones: Fairphone 3

Afgelopen dinsdag 27 augustus was het zover. De derde generatie smartphone van de Nederlandse producent zag het levenslicht. De Fairphone 3 onderscheid zich niet zo zeer door middel van het design of innovatieve mogelijkheden van de concurrentie, maar wel op het gebied van duurzaamheid. Nagenoeg alle onderdelen zijn verwisselbaar: het scherm, de camera, de audioapparatuur en de USB-poort. Ze kunnen allemaal worden vervangen door identieke onderdelen. Hierdoor is het repareren extreem eenvoudig en blijven de onderhoudskosten tot een minimum beperkt.

Betere specs dan voorgangers

In vergelijking met de Fairphone2 heeft de opvolger betere specificaties. Onder de motorkap zien we bijvoorbeeld een Snapdragon 632-processor. Diezelfde processor zien we bijvoorbeeld ook terug in concurrerende, doch minder duurzame modellen als de Huawei Honor 8C en Motorola Moto G7. De opslagcapaciteit van de Fairphone 3 is vergelijkbaar met de gangbare toestellen uit het middensegment en bedraagt 64GB. Een full-HD-scherm maakt de telefoon compleet en zorgt voor een verbluffende gebruikerservaring.

fairphone-3-uit-elkaar-thedailygreen
Via: Fairphone.com

Lees ook: Over 6 jaar is het zover: de eerste zero-energy stad!

Geen lader, wel een zeer degelijke camera

Volgens de gegevens van de fabrikant is de Fairphone 3 voorzien van een 12 megapixelcamera aan de achterzijde en heeft de selfie camera 8 megapixels. Het is niet duidelijk om de smartphone gebruik maakt van de mogelijkheid om de accu snel op te laden. Je zult in ieder geval tevergeefs zoeken naar een lader, die zul je zelf moeten aanschaffen. Het toestel is wel voorzien van de meest recente Android-versie (9.0 Android Pie). Ook de vingerafdrukscanner vinden we op de Fairphone 3 terug, net als de 3.5 mm jack, handig om zo nog steeds gebruik te kunnen maken van de ouderwetse oordopjes.

Duurzaam uit Nederland

Het Nederlandse bedrijf Fairphone is inmiddels behoorlijk succesvol als leverancier van degelijke smartphones. Het haalde afgelopen jaar nog 7 miljoen euro op voor de ontwikkeling van dit soort ‘eerlijke en duurzame smartphones’, waaronder 2,5 miljoen euro via crowdfunding. De smartphones van Fairphone moeten bij de ontwikkeling zo min mogelijk impact op het milieu hebben en uitbuiting van de smartphonemakers voorkomen. Onderdelen worden zoveel mogelijk gerecycled.

Wat vind jij van de Fairphone 3? Zou je hem zelf kopen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!