refurbished-kopen-thedailygreen

Een refurbished telefoon kopen: 3 dingen om op te letten

De mobiele telefoon is natuurlijk al jaren niet meer weg te denken uit ons leven. Je kan eigenlijk niet meer zonder en hebt hem nodig voor werk maar ook voor het onderhouden van sociale contacten of opzoeken van informatie. Doordat veel mensen om de twee jaar een nieuwe telefoon bij hun abonnement krijgen loopt het aantal smartphones enorm op. Veel mensen doen hun oude telefoon weg terwijl die nog prima werkt. Als je een voordelige en duurzame keuze wilt maken kun je daarom kiezen voor een tweedehands telefoon. Omdat er voor een tweedehands smartphone geen nieuwe grondstoffen hoeven te worden gewonnen is dit behalve voor je portemonnee ook voor het milieu een hele goede keuze. Wie duurzaamheid belangrijk vindt kan eigenlijk niet om deze optie voor een nieuwe smartphone heen. Wanneer je voor zo’n zogeheten refurbished smartphone gaat, moet je wel op de volgende drie zaken letten: 

1. Verzamel informatie 

Hoe meer informatie je hebt, hoe groter de kans dat jij de juiste keuze maakt. Als je bijvoorbeeld een refurbished iPhone SE wilt kopen kun je dat bij verschillende aanbieders doen. Het is altijd verstandig om reviews van de aanbieder te lezen voor je een refurbished telefoon gaat kopen. Bij sommige aanbieders kom je nauwelijks iets te weten over de status van de telefoon terwijl andere websites uitgebreide informatie geven. Soms kun je zelfs kiezen tussen bijvoorbeeld een ongeschonden telefoon of een smartphone met wat krassen. Deze laatste optie is dan weer een stukje goedkoper. Door alle informatie die voorhanden is te gebruiken kun jij een weloverwegen beslissing nemen. 

2.  Garantievoorwaarden

Garantie is natuurlijk altijd belangrijk maar bij een refurbished smartphone misschien nog wel belangrijker. Vergelijk de garantietermijnen van verschillende aanbieders en let hierbij ook goed op de garantievoorwaarden. Het maakt namelijk nogal uit of je drie maanden of een jaar garantie krijgt op je refurbished smartphone. Het helpt natuurlijk als er een keer onverhoopt iets aan de hand is met de telefoon. Maar misschien nog wel belangrijker: een langere garantietermijn met soepeler voorwaarden zegt iets over het vertrouwen dat de aanbieders hebben in de kwaliteit van hun refurbished smartphones. Als ze alle onderdelen uitvoerig hebben gecontroleerd en goed bevonden zullen ze over het algemeen langere garanties bieden op bijvoorbeeld een refurbished iPhone. Een refurbished smartphone is sowieso een duurzame keuze maar hoe langer jij er mee doet, hoe beter het is voor het milieu. 

3.  Gebruik je bedenktijd 

Het is wettelijk verplicht voor webwinkels om klanten een bedenktijd van 2 weken oftewel 14 dagen te geven. Binnen deze periode kun je jouw aankoop zonder opgaaf van reden retourneren. Als je twijfelt over de staat van de refurbished telefoon moet je deze bedenktijd optimaal benutten. Een belangrijk onderdeel is de accu omdat deze vaak minder wordt bij oudere telefoons. Er zijn verschillende apps om de status van de accu te controleren.