duurzame-tuininrichting

Een milieuvriendelijke tuininrichting: 4 tips voor een duurzame tuin!

natuurlijk ook op duurzame wijze ingericht. En dan hebben we het natuurlijk niet over plastic stoelen en een wegwerpbarbecue. Nee, hoe richt je de tuin nu op duurzame wijze in? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

1 Kies voor duurzame materialen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor de meest duurzame materialen. Plastic valt hier in de meeste gevallen niet onder. De plasticzee wordt groter en groter en dit materiaal is nu eenmaal niet sterk en gaat minder lang mee dan andere materialen. Wat zijn dan wel duurzame materialen? Hout is in de meeste gevallen een duurzame keuze. Kies dan wel voor houtsoorten die voorzien zijn van het FSC-keurmerk. Dit hout wordt namelijk op duurzame wijze geproduceerd.  Denk bijvoorbeeld aan een houten kapschuur, een houten tuintafel, of een houten tuinkamer. Ook beton is een relatief duurzaam materiaal voor de inrichting van je tuin. Het gaat ontiegelijk lang mee en je hoeft dit bijna niet te onderhouden.

2 Tuinverlichting

Op een warme zomerse avond wil je natuurlijk ook lekker in de tuin kunnen zitten. Het is dan wel fijn als je tuin verlicht is. Niet elke verlichting is natuurlijk even duurzaam. Ten eerste kun je het beste voor ledverlichting kiezen. Deze verlichting gebruikt namelijk de minste energie. Daarnaast zijn er op gebied van buitenverlichting ook veel opties die op zonne-energie werken. Dit is eenvoudig én natuurlijk het meest duurzaam!

3 Vergeet de dieren niet

In een duurzame tuin wordt er uiteraard ook rekening gehouden met dieren zoals vogels en insecten. Vogelhuisjes en voederbakken voor de vogels mogen dus niet ontbreken. Ook kun je ervoor kiezen om een insectenhotel te plaatsen. Hier zullen na verloop van tijd insecten in gaan wonen en dit is goed voor de biodiversiteit. 

3 Kies voor tweedehands meubels

In Nederland zijn we gezegend met veel kringloopwinkels. Maar hier dan ook gebruik van. De meest duurzame manier van tuininrichting is natuurlijk het kiezen voor tweedehands meubels. Veel tuinmeubels kunnen nog best een tweede (of een derde) leven mee. Daarnaast is shoppen bij kringloopwinkels ook nog eens veel goedkoper!

Hoe duurzaam heb jij je tuin ingericht? Laat het ons weten in de reacties hieronder!