Een drone gebruiken voor je permacultuur ontwerp: 4 tips!

Wil je jouw tuin op een duurzame en evenwichtige manier inrichten in verbinding met de natuur? Een tuin waarin de wisselwerking tussen mens en natuur centraal staat? Of heb je al een permacultuur voor je eigen tuin ontworpen, maar is deze nog niet helemaal naar wens? Om je eigen kleine duurzame ecosysteem oftewel permacultuur zo goed mogelijk te laten functioneren, is het aan te raden eens gebruik te maken van een drone. Dit technische snufje zou jou wel eens heel goed van pas kunnen komen. Zorg er voor dat je voor dit doeleinde een goede drone koopt bij een drone specialist. In dit artikel zullen we toelichten hoe je de drone vervolgens kunt gebruiken voor het ontwerpen van je permacultuur of de onderhoud hiervan.

Ontwerp je permacultuur aan de hand van een drone.

Bij het ontwikkelen van een permacultuur is je ontwerp heel belangrijk. Houdt daarbij in gedachten dat je samen met de natuur werkt, om je ecosysteem zo natuurlijk mogelijk te ontwerpen. Wanneer je bijvoorbeeld een permacultuur creëert die op voedselvoorziening gericht is, is het belangrijk dat de grond vruchtbaar is en niet gauw uitdroogt. Een drone kan je daarbij goed helpen. Dit is vooral handig bij grotere percelen, maar ook bij kleinere tuinen of stukjes land is een drone zeer praktisch. Zo kan een drone je bijvoorbeeld goed helpen bij de uitlijning van je permacultuur. 

Breng je permacultuur in kaart met een drone.

Je ziet je toekomstige permacultuur hierdoor vanuit een andere perspectief en kunt dingen in kaart brengen die je niet zo gauw vanaf de grond zou hebben gezien. Door foto’s en filmpjes van je perceel te maken, kun je gedetailleerde kaarten ontwerpen, die jou weer kunnen helpen bij het inrichten van je permacultuur. Zo kun je bijvoorbeeld goed zien welke plekken groener zijn, hier zal van nature meer water voorkomen. Ook kun je zien hoe (regen)water wordt afgevoerd. Stroomt dit naar 1 plek, of zakt het de grond in? Hiermee kun je in je ontwerp rekening mee houden. 

Gebruik een drone om je permacultuur goed in beeld te krijgen.

Heb je al een permacultuur, maar werkt deze nog niet optimaal? Dan kan een drone je helpen bij het ontdekken van de mankementen. Wellicht zijn er hoogteverschillen in de tuin die je nog niet ontdekt had, waardoor het water niet gelijkmatig verdeeld wordt. Een drone kan dit goed in kaart brengen. 

Met een drone kun je natuurlijk ook checken of je permacultuur goed functioneert. Van bovenaf kun je goed zien hoe je tuin ervoor staat. Op een filmpje of foto kun je namelijk alles in één oogopslag zien. 

Permacultuur in de woonwijk.

Tegenwoordig kom je steeds meer groen tegen in woonwijken. Soms wordt de inrichting hiervan geïnspireerd door permacultuur. In woonwijken is het ontwerpen hiervan echter een stuk uitdagender. Zo moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de zon, schaduwen van de huizen en de watervoorziening. Ook hierbij kan een drone goed van pas komen. Wanneer je beelden maakt op verschillende momenten van de dag en in verschillende weersomstandigheden, kan dit je ondersteunen bij het inrichten van een permacultuur in je woonwijk.