earth-overshoot-day-thedailygreen

Het is vandaag Earth Overshoot Day en dat is zorgelijk!

Dat we bezig zijn om roofbouw te plegen op onze planeet, dat weten de meesten wel. We consumeren, met name in de westerse wereld, zoveel dat het lijkt alsof het elke dag feest is. Je hoeft er natuurlijk geen wetenschapper voor te zijn om te beseffen dat de productiecapaciteit van de aarde beperkt is. Toch is niet hetgeen wat we kunnen produceren bepalend voor ons consumptiegedrag, maar wat we willen consumeren.  Het is vandaag namelijk Earth Overshoot Day.

Logischerwijs breekt het onvermijdelijke punt aan waarop we al meer hebben verbruikt dan hetgeen de aarde kan voortbrengen: Earth Overshoot Day. Dat is dus allesbehalve een feestelijk moment. Dat moment verplaatst zich steeds verder naar voren en je raadt het al, op 29 juli 2019 is het zover, we hebben al meer verbruikt dat hetgeen er in een heel jaar geproduceerd kan worden.

Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day zou eigenlijk een bezinningsmoment moeten zijn. Op 31 december is het namelijk zover dat we dan al 1.75 aarde hebben verbruikt. We teren dus in op de reserves van de planeet en dat is geen situatie die op de lange termijn houdbaar blijft.

Het omslagpunt verplaatst zich elk jaar naar voren toe. In 2018 was dat 1 augustus en dit jaar is dat dus drie dagen eerder. “Het leidt tot minder biodiversiteit en meer ontbossing, bodemerosie en CO2 in de atmosfeer. Op een gegeven moment houdt dat op”, aldus Robert Klijn van consultancybureau Fair Impact, een onderneming die is verbonden aan het Global Footprint Network. “Het is onduidelijk hoe ver we kunnen gaan met het vergroten van onze ecologische voetafdruk.”

de-aarde-thedailygreen

Lees ook: Het klimaatprobleem kan opgelost worden door het planten van bomen!

Nederlanders verbruiken 2,9 aardes

Mocht je denken dat 1.75 aarde al een zeer verontrustende score is, de Nederlanders doen het zo mogelijk nog slechter. Als iedere wereldbewoner net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander, dan zitten we al snel aan een verbruik van 2,9 aarde. “We verbruiken veel energie en hebben allemaal een auto, laptop, koelkast en telefoon”, zegt Klijn. “Dat telt allemaal op.”

Vooruitgang is wel degelijk aanwezig

Dat is een verontrustend bericht. Het goede nieuws is dat we wel wat vooruitgang boeken. In 2008 stond de index namelijk op 4.11 aardes. Die ontwikkeling is dus positief, maar de strijd is nog lang niet gestreden volgens Milieudefensie.

“Alles meer dan één is problematisch. Na de weerrecords laat dit opnieuw zien dat we de aarde in hoog tempo aan het opmaken zijn”,

“Positief is dat we efficiënter worden met onze energie en minder vlees eten. Maar dat zijn kleine stapjes. We moeten onze economie veranderen.”

Aldus Evert Hassink van Milieudefensie.

Terug naar 1969

Waar we eigenlijk naar zouden moeten streven, is een situatie van 1969 of eerder. “Minder reizen, minder autorijden, niet elke keer weer nieuwe spullen. En zo onze CO2-uitstoot terugbrengen.We hoeven niet in de kou te zitten of op een houtje te bijten, maar we moeten onze economie echt anders gaan inrichten.”

demonstrant-earth-overshoot-day-thedailygreen

Wat doe jij allemaal om je steentje bij te dragen aan een gezonde planeet? Laat het ons weten in de reacties hieronder?