kindvriendelijke-duurzame-tuin-thedailygreen

Duurzame én kindvriendelijke tuin: 4 handige tips!

Een fijne tuin om in te spelen is voor ieder kind erg belangrijk. Ze kunnen veel leren van de natuur en kunnen bovendien goed hun energie kwijt in de tuin. Het is daarbij echter wel van belang dat je tuin kindvriendelijk ingericht is. Daarnaast is het ook een goed idee om deze duurzaam in te richten. Hier zijn een aantal tips die je op weg kunnen helpen de perfecte tuin voor jou en je kinderen te ontwerpen!

Zorg voor een veilige tuin.

Het is voor natuurlijk erg belangrijk dat kinderen veilig kunnen spelen. Er moeten niet te veel scherpe hoeken van stenen uitsteken en het liefst weinig op- en afstapjes zijn. Bovendien moet het niet snel glad worden wanneer het geregend heeft. Je wil natuurlijk niet dat je kind valt of uitglijdt. Een zachte ondergrond is daarvoor uitermate geschikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtsnippers of gras. Ook moet je bij het inrichten van je tuin erom denken dat sommige planten giftig zijn. Zo is vingerhoedskruid mooi, maar giftig. Hetzelfde geldt voor rododendrons en buxusplanten. Wanneer je nieuwe planten koopt, moet je hier dus goed op letten.

Zorg voor schaduw.

In de zomer kan het al gauw warm worden in een tuin, vooral wanneer je tuin grotendeels vol ligt met steen. Je kunt voor schaduw zorgen door een parasol, of een schaduwdoek. Je kunt dit ook op een natuurlijke manier oplossen, door bijvoorbeeld bomen te planten die schaduw kunnen bieden. Deze boom zal ook voor wat verkoeling kunnen zorgen op een warme zomerdag. Zo kunnen jouw kinderen lekker in de schaduw spelen, zullen ze niet zo gauw verbranden of een zonnesteek oplopen. Je kinderen kunnen dan de hele dag buiten blijven!

Zorg voor leuke activiteiten.

Een kind heeft vaak genoeg fantasie om zichzelf voor lange tijd te vermaken. Toch kunnen ze zich ook vervelen, vooral wanneer ze alleen spelen. Het is daarom raadzaam om ervoor te zorgen dat je kind verschillende activiteiten kan ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld badmintonrackets en een aantal ballen kopen. Dit zal een hoop plezier opleveren. Niet alleen voor je kind en zijn of haar vriendjes, maar ook voor jou. Zo hebben jij en je kind wat beweging! Het is ook ontzettend leuk om een trampoline te kopen. Trampolines zorgen voor veel plezier en houden je in beweging. Je kind kan zich hierop waarschijnlijk uren vermaken. Een trampoline gaat over het algemeen lang mee en is in die zin een duurzame aankoop. 

Laat je kind meehelpen in de tuin.

Een tuin met veel groen is leerzaam voor een kind. Zo zijn er allerlei insecten en andere dieren te ontdekken in je tuin. Het is erg leuk om je kind mee te laten helpen bij het tuinieren. Je kunt bijvoorbeeld een klein moestuintje aanleggen, waarbij je kind veel leert over het groeien en verbouwen van voedsel. Je kunt je kind natuurlijk ook laten helpen bij het wieden van onkruid. Je kind zal hierdoor veel leren over bloemen en planten, en hierdoor wellicht nog meer kunnen genieten van de tuin. Daarnaast is het natuurlijk gezellig en handig om samen bezig te zijn.