Als je gaat verbouwen, dan kun je maar beter gelijk helemaal goed doen. Financieel gezien heeft het immers vaak een grote impact, maar ook brengt het redelijk wat stress met zich mee. Vreemde mannen in je huis (tenzij je zelf gaat verbouwen natuurlijk) en overal troep. Het is een periode waar je even doorheen moet komen, maar het eindresultaat is natuurlijk wat telt. Maar als je bezig bent met verbouwen, waarom zou je dat dan niet direct op een duurzame manier doen?
Duurzaam verbouwen
Niet alleen is dit beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Duurzaam verbouwen houdt in dat je werkt met duurzame en milieuvriendelijke materialen. Ze zijn dus minder schadelijk voor het milieu, maar gaan ook veel langer mee. Een ander voordeel is energiebesparing. Wie besluit aardgasvrij te gaan wonen, zal dit ook zeker in de energierekening terugzien. Je gebruikt immers veel minder gas. Maar wat zijn nou de beste tips en tricks voor duurzaam verbouwen?
1. Isolatie
Een goed geïsoleerd huis is zeer belangrijk voor een duurzaam huis. Je bent immers goed bezig voor het milieu, aangezien je minder hoeft te stoken. Er gaat namelijk minder warmte verloren. Aan de andere kant is het ook goed voor de portemonnee, aangezien je minder hoeft te stoken en dus een lagere energierekening hebt. Een handige tip voor goede isolatie is om bijvoorbeeld kunststof kozijnen aan te brengen.
2. Milieuvriendelijk materiaal
Zoals eerder al is voorbij gekomen, is het belangrijk om milieuvriendelijk materiaal te gebruiken als je duurzaam wil verbouwen. Milieuvriendelijke materialen zijn logischerwijs niet schadelijk voor het milieu. Ga daarom voor materialen die niet giftig zijn of energiebesparend zijn geproduceerd. Kies er ook niet voor om materialen te gebruiken die van de andere kant van de wereld moeten komen. Dat transport is natuurlijk ook heel vervuilend. Verder kun je ook eens een kijkje nemen in een tweedehandswinkel. Daar heb je namelijk voor een zacht prijsje prachtige milieuvriendelijke materalen, die je gewoon kunt hergebruiken.
3. Bouwafval
Na een verbouwing hou je natuurlijk een hoop bouwafval over. Zorg ervoor dat je dit op nette manier afvoert. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bouwcontainer te huren, om het vervolgens daar in te deponeren. Het is niet de bedoeling dat bouwafval in de natuur terecht komt, maar dat spreekt natuurlijk voor zich.
4. Bedenk wat je nodig hebt
Voordat je begint met verbouwen, moet je natuurlijk inventariseren wat je allemaal nodig hebt. Gereedschap, milieuvriendelijke materialen, verf en ga zo maar door. Probeer deze inventarisatie zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren, om te voorkomen dat je te veel dingen aanschaft. Als je bijvoorbeeld te veel verf inkoopt, moet je het uiteindelijk weggooien. Dit is zeer slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Bedenk daarom goed wat je nodig hebt voor de verbouwing.