duurzaam-stappen-tips-thedailygreen

Duurzaam stappen, met deze tips gaat het zeker lukken!

Het lijkt wellicht een hele opgave, maar het valt mee: duurzaam stappen. Nu zul je wellicht niet snel denken aan een biologische en duurzaam geproduceerde wodka-jus, maar we zijn ondertussen al wel hard op weg. Dat je wellicht nog niet weet dat er veel meer mogelijk is dan de biologische wijn komt wellicht door het gebrek aan aandacht vanuit de mainstream media en het gegeven dat het soms lastig te vinden is.

Duurzaam stappen

Zo’n kleine vier jaar geleden werd duidelijk hoe lastig het soms kan zijn om een duurzaam drankje op tafel te zetten. Het Tweede Kamerlid voor de VVD, Helma Neppérus merkte op dat haar favoriete drankje, tonic, nergens te bekennen was in het Tweede Kamer gebouw. Dat had een reden. Duurzame tonic is bijna onmogelijk om te verkrijgen. De grote schuldige is het inbgredient kinine. Dit zit in de bast van de Kinaboom en laat die boom nu net niet naast de deur groeien. In Australië groeit ie dus wel. Je voelt het al aankomen, een vliegreisje om speciaal die grondstof te importeren maakt het favoriete drankje van Helma niet echt duurzaam. Het duurzame alternatief is juist om je gin met bitter lemon te drinken en niet met tonic. Gebruik je daarvoor het Duitse Bio Zisch, dan weet dat het 100% duurzaam is.

Authentieke gin uit Nederland

Ook als het gaat om sterke dranken, dan is er sprake van een kleine revolutie. Ook in dit segment zien we steeds meer biologische varianten. Op zich nog geen eens zo gek als je beseft dat de eerste distillateurs van de jeneverbes Nederlanders waren. Destijds viel het zo goed in de smaak dat het is overgewaaid naar landen als Duitsland en Engeland. Mocht je dus een fervent liefhebber zijn van London Dry Gin, laat die dan even staan. De Nederlandse variant is namelijk net zo lekker, bovendien drink je dan echt iets authentieks. 

Duurzame rum

Het drinken van een Nederland biologisch drankje is misschien leuk, maar om dat heel de avond naar binnen te werken is misschien niet zo spannend. Hoe zit het dus met de meer exotische drankjes zoals rum? Dat is inderdaad wat lastiger te linken aan ons koude klimaat, rum komt immers van het eiland Barbados in de Caraïben. Florian Felsing van de website Allabouthim weet in ieder geval te vertellen dat suikerriet de basis vormt voor deze populaire drank. Dat je het vaak terug ziet in cocktails is te danken aan de milde smaak die het makkelijk maakt om mee te combineren. 

Rum als basis voor je favoriete drankje

Ook hier zien we de Hollandse ondernemersgeest terug: de Nederlandse ondernemersfamilie De Kuyper is samen met de familie Serralés uit Puerto Rico, verantwoordelijk voor een van de bekendste rum soorten ter wereld: Don Q. Laat dat dan tevens een van de meest groene rumsoorten zijn. Dat komt niet zozeer omdat de huidige CEO is afgestudeerd als milieuwetenschapper, maar omdat deze rum juist gebruik maakt van afvalwater wat door recycling weer geschikt is gemaakt voor consumptie. Dat de hoeveelheid benodigde olie ook met de helft is teruggeschroefd, is natuur een groot voordeel.

Duurzame whisky uit Nederland

Is de zoete smaak van rum niet echt aan je besteed en ben je op zoek naar een duurzame drank met een flinke bite, dan blijft er maar een drank over: whisky. Opvallend genoeg wordt er aan het duurzame karakter van whisky weinig ruchtbaarheid gegeven. Wellicht komt dat doordat de meeste brouwsers hun product al als duurzaam bestempelen. Bovendien, als goede wijn geen krans behoeft, waarom whisky dan wel? In België pakken ze de zaken net iets anders aan. Daar zijn ze juist trots op hun eigen whisky. Inderdaad, een whisky van Belgische bodem die ook nog eens duurzaam is. De Belgian Owl is de naam en deze is ontstaan uit de wens om de landbouw te diversifiëren. De initiatiefnemers wilden een puur Belgische whisky produceren die het niet onder zou doen voor de grote namen. Eerlijk is eerlijk, daar zijn ze goed in geslaagd.

De kater blijft onverminderd aanwezig

Overigens wordt er niet alleen in België whisky gestookt, in Nederland weten ze ook hoe dat moet. Het meest recente voorval is de Frysk Hinder, een onvervalste single malt whisky die je als whisky-liefhebber niet mag overslaan. De kunst is echter dat je jezelf de tijd moet gunnen om een leuke duurzame drank op de kop te tikken. Er blijft echter een nadeel aan vastplakken: de kater blijft onverminderd aanwezig. Dat moet je dus voor lief nemen.