Dat de Nederlandse festivals duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is bekend. Zo werd op het Paradigm Festival in Groningen een test gehouden met toegangsbandjes van hennep mét echte hennepzaden erin en ook het afvalprobleem wordt door veel organisatoren van festivals serieus aangepakt. Het geven van voedingsadviezen op festivals is iets van een geheel andere orde. De primeur gaat naar het bekendste festival ‘Lowlands’. Daar start namelijk een pilot met een toilet die je gaat voorzien van allerlei ongevraagde voedingsadviezen. Echt waar!
De bezoekjes aan de huisarts worden misschien nog niet helemaal overbodig, maar het zou zomaar die kant op kunnen gaan. Dankzij het onvolprezen Nederlands vernuft kunnen de festivalbezoekers van Lowlands binnenkort te horen krijgen of ze minder zout, meer vezels of meer moeten drinken. De grote schuldige is het ‘smart toilet’.
De smart toilet: onderzoek terwijl je poept
De werking van deze puur Nederlandse vinding is al even slim als hilarisch. Terwijl jij je rustig zit te ontdoen van alle afvalstoffen analyseert de ‘smart toilet’ de urine die je achterlaat. Dat blijkt namelijk een bron aan waardevolle informatie te bevatten, iets wat voor onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink reden was om op de proppen te komen met de smart toilet. Ze hebben hun versie uiteraard niet op hun studentenkamer bedacht, maar op het IMEC, het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum.
Sensoren houden je poep en urine in de gaten
De werking is vrij simpel. Via onder meer nanotechnologie kan de WC-bril met behulp van tal van sensoren belangrijke data verzamelen. Zo wordt de bloeddruk en de hartslag gemeten en wordt en passant ook de urine gecontroleerd. Een snelle analyse resulteert vervolgens in een duidelijk voedingsadvies. Daar hoef je uiteraard niks mee te doen, maar doe je het wel dan is de kans groter dat je de volgende keer mogelijk wat relaxter zit te poepen.
Pilot op Lowlands
De allereerste smart toilet komt dus op Lowlands te staan, bij Brasserie 2050, het ‘restaurant van de toekomst’ om precies te zijn. Onderzoekers Bax en Wentink zijn daar vanaf donderdag met hun Smart Toilet aanwezig. Maak je er gebruik van, dan krijg je dus op basis van de achtergelaten boodschap een menusuggestie aangereikt. Die menutip kan je dan gelijk bij het restaurant bestellen.
Hey Siri
Alhoewel het hele idee van een smart toilet volgens de onderzoekers een zeer serieuze aangelegenheid is, moet het geheel wel met een knipoog worden bekeken. Ook al maakt iedereen dagelijks gebruik van het toilet, niet iedereen zal ervan gediend zijn dat zijn of haar uitwerpselen minitieus worden onderzocht. Bovendien zijn de onderzoekers erg realistisch: voorlopig zal je de smart toilet nog niet bij de lokale Gamma worden aangetroffen. Inmiddels hebben de onderzoekers wel vertrouwen in het programma en wordt er al gesproken over een groter opgezet vervolgonderzoek. Wellicht kunnen we dan over enkele jaren ook een integratie met de iOS gezondheidsapp verwachten: “Hey Siri, heb je nog wat in mijn poep ontdekt?”