duurzaam-ondernemen-thedailygreen

Duurzaam ondernemen in 4 eenvoudige stappen!

De afgelopen decennia is duurzaamheid een belangrijk thema geworden in de wereld en zo dus ook in de ondernemerswereld. We moeten met z’n allen zuinig zijn op onze planeet om ook toekomstige generaties een goed leven te kunnen bieden. Ook wil je als onderneming natuurlijk niet in het nieuws komen als heel vervuilend. Maar wist je dat je ook geld kan besparen door duurzaam te ondernemen? Je kunt het namelijk gebruiken als marketingverhaal om zo meer klanten binnen te halen, maar directer nog kun je bijvoorbeeld geld besparen door bijvoorbeeld geen plastic meer te gebruiken. Als jij in een pakket, dat je laat bezorgen bij een klant, geen bubbelplastic doet onder het mom van duurzaam ondernemen, dan kunnen klanten dit ongetwijfeld waarderen. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om subsidie aan te vragen bij de gemeente als duurzame onderneming. Maar hoe moet je dan precies duurzaam ondernemen? Deze 4 stappen helpen je een goed begin met duurzaam ondernemen te maken.

Begin met kleine dingen

De makkelijkste manier van duurzaam ondernemen is om voor jezelf met kleine dingetjes te beginnen. Probeer bijvoorbeeld te kijken of je mogelijk af en toe thuis kunt werken. Dit scheelt weer een x aantal kilometers die je met de auto moet afleggen. Thuis kun je er dan voor kiezen om de verwarming iets lager te zetten en jezelf wat warmer aan te kleden. Is thuiswerken niet mogelijk, dan kun je kijken of je met de trein naar je werk kan in plaats van met de auto. Ook kun je als onderneming bijvoorbeeld kiezen voor een groene bankrekening.

Doe een nulmeting

In het geval dat je duurzamer wil gaan ondernemen in je bedrijf, is het aan te raden om een nulmeting te doen wat betreft energieverbruik. Op deze manier kom je erachter hoe vervuilend je als bedrijf nou daadwerkelijk bent. Bovendien kun je aan de hand van deze meting bepalen op welke terreinen je duurzamer wil en kunt worden als bedrijf. 

duurzaam-ondernemen-stappen-thedailygreen

Lees ook: 3 papiersoorten om je drukwerk milieuvriendelijker te maken!

Stel een plan op

Wel is het belangrijk om, voordat je begint met je bedrijf te verduurzamen, een duidelijk plan op te stellen. Waarom wil je als bedrijf eigenlijk verduurzamen? En op welke maatschappelijke rol wil je dat jouw bedrijf de nadruk legt? Hoeveel geld is er beschikbaar om te verduurzamen en in welk opzicht heb je recht op subsidie? Met dit plan kun je als bedrijf bepalen wat de doelen nou eigenlijk zijn. Deze doelen moeten natuurlijk niet onhaalbaar zijn. Aarzel daarom ook niet om succesvolle concrete plannen van andere bedrijven te kopiëren. Vraag eens rond bij andere bedrijven in dezelfde sector naar manieren om duurzamer te ondernemen.

Betrek het hele bedrijf erbij

Om te zorgen dat het duurzaam ondernemen daadwerkelijk aanslaat, is het belangrijk om het hele bedrijf erbij te betrekken. Laat werknemers dus meedenken en informeer ze ook over mogelijke positieve resultaten. Levert jouw plan positieve resultaten op? Zorg er dan voor dat het wordt gecommuniceerd met de buitenwereld. Dat zet jouw bedrijf immers in een goed daglicht en zal tot trots bij de rest van het bedrijf leiden.