strawies-oprichters-thedailygreen
Foto gemaakt door: Mitchel Lensink

Duurzaam ondernemen: De oplossing van Bas (18) tegen plastic rietjes

Het gebruik van plastic rietjes is de afgelopen eeuw exponentieel toegenomen. Daar moet wat aan gedaan worden vindt Bas van Oordt. Met alleen nog een schooldiploma op zak besluit hij begin dit jaar het bedrijf Strawies op te richten. Met aantrekkelijke metalen rietjes probeert hij de harten van Nederlanders te veroveren.

Dan breekt je dierenhart…

Maar wat is zijn drijfveer achter Strawies? “Eigenlijk is het puur toeval dat ik in deze wereld terecht ben gekomen”, zegt Bas. “In Australië zag ik veel mensen met metalen rietjes drinken. Uit pure nieuwsgierigheid ben ik de boeken gedoken om uit te zoeken waarom ze dat deden. Toen ben ik erachter gekomen hoeveel dierenleed een klein plastic buisje kan veroorzaken”

“Wat mij bijzonder raakte was een video van wetenschappers voor de kust van Costa Rica. Zij ontdekten een plastic rietje dat helemaal vast zat in het neuskanaal van een zeeschildpad. Toen brak m’n dierenhart echt en besloot ik Strawies te starten”

Duurzaam is herbruikbaar & recyclebaar

Volgens Bas zijn roestvrij stalen rietjes de beste vervanger van de plastic variant. “Kartonnen rietjes worden slap en zijn vaak niet recyclebaar.” RVS rietjes zijn dat wel. “Veel mensen weten dit niet, maar roestvrij staal is een van de meest gerecyclede grondstoffen in de wereld. Daarnaast kan je een roestvrij stalen rietje je leven lang gebruiken.” 

Als het aan Bas ligt drink je in cafés en restaurants straks met een metalen rietje. “Een rietje is vaak nog het enige wat niet herbruikbaar is. Als we metalen messen, vorken en lepels gebruiken, waarom metalen rietjes dan niet?!”

Strawies rietjes thedailygreen
Foto gemaakt door: Mitchel Lensink

Big Beluga & Mr. Turtle

De collectie van Strawies bestaat uit rietjes met verschillende kleuren. Elke rietje is vernoemd naar een eigen zeedier, “zo proberen we mensen te wijzen op de schoonheid van de natuur”. Neem bijvoorbeeld de ‘Sea Dragon’, dat is een rietje met veel aantrekkelijke kleuren. Of de ‘Big Beluga’, dat is een dik rietje speciaal voor smoothies.

Duurzame Jonge verkiezing

Bas blijft met zijn Strawies niet onopgemerkt en is genomineerd voor de “Duurzame Jonge 100” verkiezing. Dit is een lijst met 100 jonge ondernemers en studenten die laten zien dat duurzaam nu al mogelijk is. Ben je gepakt door het verhaal van Bas? Dan kan je hier op hem stemmen.

Wil je ook een herbruikbaar rietje scoren? Als lezer van TheDailyGreen krijg je 10% korting met kortingscode 10VoorDailyGreen.