duurzaam-koffie-drinken-thedailygreen

Duurzaam koffie drinken: hoe pak je dit aan?

Met (plantaardige) melk, suiker of toch liever een zwart kopje koffie? Nederlanders zijn echte koffiedrinkers. We drinken gemiddeld drie kopjes koffie per dag. Toch zit er een bittere nasmaak aan sommige kopjes koffie. Zo staat er veel druk op de koffieboeren en zijn koffiebekers niet altijd even goed voor het milieu. Zeker als het om wegwerp gaat. Gelukkig is er met kleine aanpassingen al veel verschil te maken. Zo kun je met een gerust hart een bakje koffie drinken.

Van welke koffie is de impact op het milieu het laagst?

Drink je zwarte koffie? Dan is de impact op het milieu relatief laag. Doe je er een scheutje melk bij, dan kost dat als snel zo’n vier keer zoveel CO2-uitstoot. Zuivel is door de koeien die ons hun melk geven, namelijk vrij belastend voor het milieu.

Koffiebonen zijn vaak lastig te kiezen. De meeste koffie is namelijk een mix die van allerlei koffieboeren komt. Tijdens de productie wordt vaak gerommeld met bestrijdingsmiddelen die in de bodem of het grondwater verdwijnen. Ook liggen risico’s als bodemerosie op de loer. Tegelijkertijd is de vraag naar koffie in de afgelopen tien jaar met 20% gestegen. Waardoor de productie nog verder onder druk is komen te staan. Verder zijn er de werkomstandigheden van koffieboeren, ook deze zijn niet altijd om over naar de huis te schrijven. Lange werkdagen tegen een laag loon. Kies je voor eerlijke koffie? Dan weet je waar de koffie vandaan komt. Dit noem je single origin coffee, koffie waarvan de oorsprong bekend is in plaats van een mix van allerlei verschillende koffieboeren. Zo controleer je gemakkelijker of de koffie op een eerlijke manier verbouwd is. Vaak staat dit op de verpakking uitgeschreven.

Uit welk koffiebekertje drink je koffie?

Tegenwoordig zijn er voldoende duurzame koffiebekers op de markt. Dit soort koffiebekers zijn gemaakt van allerlei soorten materialen en vaak een stuk beter voor het milieu dan traditionele bekertjes. Kies je voor koffiebekers van bamboe, biologische afbreekbaar materiaal zoals karton met een coating van suikerriet of andere milieuvriendelijke alternatieven? Kies het koffiebekertje dat het best bij je past. Denk je dat herbruikbare bekers het best zijn? Helaas is dit een misvatting, deze bekers zijn gekeken naar de CO2-uitstoot ongeveer even milieuvriendelijk als bekers van wegwerpmateriaal. Met name de afwas met warm water maakt een groot verschil. Kijk bijvoorbeeld even naar dit artikel van Milieu Centraal, hier is exact uitgeschreven wat de verschillen zijn.