duurzame-kantine-thedailygreen

Duurzaam in de kantine: 4 handige tips!

Voor veel bedrijven is de kantine een plek waar je heerlijk kunt ontspannen. Hier lunchen de werknemers, maken ze een praatje met elkaar en kunnen ze bijvoorbeeld koffiepauze nemen. Hier hoef je even niet met werk bezig te zijn, maar kun je je opladen voor een productieve tijd. Wanneer bedrijven verduurzamen, dan besteden ze vaak aandacht aan de manier waarop gewerkt wordt en energieverbruik Denk aan duurzame bedrijfsvoering of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Vaak wordt de kantine overgeslagen, terwijl hier juist veel tijd wordt doorgebracht. Ook zijn de mogelijkheden voor verduurzaming hier eindeloos. Wij hebben 4 tips voor een duurzame kantine op een rij gezet!

#1. Duurzame apparatuur

De kantine is zo’n ruimte waar het licht altijd aan staat. Wanneer de eerste binnenkomt gaat het licht aan en dit gaat pas uit wanneer de laatste werknemer vertrekt. Ledverlichting is dus geen overbodige luxe. Daarnaast kun je het beste kiezen voor duurzame apparatuur. Denk aan het koffiezetapparaat, de waterkoker, maar ook zeker de koelkast, oven en vaatwasser. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook nog eens geld.

#2. Voorkom wegwerpplastic

In veel kantines kom je nog weleens wegwerp plastic tegen. Met name tijdens de koffiepauze. Gewone herbruikbare borden en bestek zijn vaak wel aanwezig, maar veel bedrijven gebruiken nog wegwerp koffiebekers. Dit is van de gekken als je het ons vraagt. Als je een groot bedrijf hebt, dan zijn koffie mokken wellicht een beetje onhandig, maar er zijn meer mogelijkheden. Vandaag de dag zijn er zoveel alternatieven te vinden. Duurzame koffiebekers anno 2020 zijn er in verschillende soorten. Denk aan duurzame koffiebekers van bamboe of van speciaal FSC-papier. Deze bekers kunnen ten eerste meerdere keren gebruikt worden. En ten tweede zijn deze volledig afbreekbaar én kunnen ze gerecycled worden. 

#3. Kies voor plantaardige opties

De vlees- en zuivelindustrie hebben een gigantische negatieve impact op het milieu. Zowel qua uitstoot als op gebied van watergebruik. Anno 2020 is wel duidelijk dat een plantaardig dieet een stuk duurzamer is. Wordt er in jouw kantine eten geserveerd? Overweeg dan eens plantaardige maaltijden. Wellicht zijn de maaltijden voor sommige werknemers even wennen, maar wel een stuk beter voor het milieu en een stuk gezonder!

#4. Voorkom voedselverspilling

In Nederland wordt op grote schaal eten weggegooid. Bij mensen thuis, bij winkels, in restaurants, maar ook zeker in de kantine. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en draagt uiteraard niet bij aan een duurzame wereld. Zorg dus dat het eten (en drinken) zorgvuldig ingekocht wordt en houd de koelkast in de gaten. Zo voorkom je dat er onnodig voedsel weg wordt gegooid.

Zo, dit waren onze 4 tips voor een duurzame kantine. Hoe duurzaam is jouw kantine op werk? Laat het ons weten in de reacties hieronder!