duurzaam-feest-thedailygreen

Een duurzaam feestje geven: 5 tips

Vrijwel alles wat we doen heeft impact op de aarde. In de auto naar je werk gaan, het eten van een stukje vlees en zelfs het kijken van een film op Netflix. Ook het geven van een feestje heeft impact op onze wereld. Denk bijvoorbeeld aan de productie van het eten, de cadeautjes en bijvoorbeeld de versiering. In dit artikel besteden we aandacht aan het zo duurzaam mogelijk geven van een feestje. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

#1. Duurzame versiering

Bij een feestje horen natuurlijk slingers en andere versieringen. Plastic slingers en ballonnen zijn natuurlijk niet echt goed voor het milieu. Na het feestje belandt dit plastic in de afvalbak en voegt het zich bij de al veel te grote berg plastic. Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare slingers van stof. Je kunt deze kopen bij duurzame winkels, maar ook net zo makkelijk zelf maken. Een ander alternatief: Lampionnen van papier. Papier is minder schadelijk voor het milieu én je kunt deze lampionnen hergebruiken! Ook kun je planten op tafel zetten om de boel op een duurzame manier op te fleuren!

#2. Serveer veganistisch eten

We weten nu allemaal wel wat voor een gigantische impact de vlees- en zuivelindustrie heeft op het milieu. En dan hebben we het nog niet eens over de barre omstandigheden waarin deze beestjes leven. Vlees en andere dierlijke producten horen dus eigenlijk niet thuis op een duurzaam feestje. Gelukkig is het veganisme bezig aan een gigantische opkomst en liggen de meeste supermarkten tegenwoordig vol met vegan hapjes. Ook staat het internet bomvol met veganistische recepten. Als snacks kun je bijvoorbeeld denken aan noten, fruit, gedroogd fruit en een heerlijke salade.

#3. De cadeautjes…

We leven in een maatschappij waarin er flink op los geconsumeerd wordt. Overal worden we platgegooid met reclames voor nieuwe dingen. Speelgoed, apparaten, meubels, noem maar op. Je raadt het al: het produceren van al deze nieuwe spullen heeft ook een gigantische impact op het milieu. Wat is het alternatief? Je kunt bijvoorbeeld je gasten vragen om alleen tweedehands cadeautjes te geven. Een ander leuk idee is het geven van ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan een dagje weg, of een stedentrip (met de trein). 

#4. Vermijd wegwerpplastic!

Je kent ze wel, de witte plastic bordjes, het wegwerp bestek en de red cups. Op een duurzaam feestje zijn deze dingen natuurlijk uit den boze. Wat zijn de alternatieven? Serveer je een maaltijd op je feestje en komen er meer gasten dan dat je borden hebt? Dan kun je altijd bij de tweedehands winkel langsgaan om een aantal borden te scoren. Hetzelfde geldt voor het bestek. Dit eet overigens ook veel lekkerder dan al die plastic troep. En de plastic bekertjes? Als alternatief kun je beter kiezen voor glazen. Wil je geen risico lopen dat glazen kapotvallen? Kies dan voor herbruikbare kunststof glazen. Deze zijn van hard plastic, gaan niet snel kapot en kun je hergebruiken!

duurzaam-feestje-organiseren-tips-thedailygreen

Lees ook: Een vegan bbq organiseren: 10 tips!

#5. Geniet ervan!

Als laatste tip: geniet ervan! Maar je tijdens je feestje niet al teveel zorgen over het milieu en het klimaat, maar geniet van de mensen om je heen! Laat je vooral niet van de wijs brengen als mensen kritiek leveren op het veganistische eten of de zelfgemaakte slingers. Een duurzaam feestje is altijd een goed feestje!

Hoe duurzaam zijn jouw feestjes? En zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!