Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp, ook voor ondernemers. We willen waarschijnlijk allemaal wel dat ons bedrijf niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hetzelfde geldt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel kortweg MVO genoemd. Wellicht wil je graag dat je bedrijf iets toevoegt aan de maatschappij, waar duurzaam ondernemen natuurlijk ook onder valt. Maar hoe pak je dit aan? Het lijkt misschien niet altijd even gemakkelijk waar en hoe je hieraan begint. Echter, met deze tips kom je al een heel eind. En vergeet niet: het hoeft niet gelijk perfect te zijn, stap voor stap kom je er wel!
Tip 1: Begin klein
Verduurzaming begint bij bewustwording. Wanneer je werknemers hebt, is het ook praktisch dat zij zich bewust worden van duurzaamheid. Begin daarbij klein, bijvoorbeeld met het scheiden van afval. Leg uit waarom er nu verschillende afvalbakken gebruikt worden en wat het effect hiervan is. Een ander klein en simpel beginnetje van duurzaam ondernemen is het overstappen naar een duurzame bank, die bijvoorbeeld investeert in de natuur en sociale projecten. Of vergoed de volledige reiskosten van je werknemers wanneer zij met het OV reizen. Dit zijn maar drie voorbeelden van talloze stappen die je kunt zetten om te beginnen met het verduurzamen van je onderneming.
Tip 2: Maak gebruik van duurzame materialen
De materialen die jij in je bedrijf gebruikt laten natuurlijk ook zien hoe duurzaam jouw onderneming is. Door bijvoorbeeld gewone kopjes in plaats van papieren koffiebekertjes te gebruiken, bespaar je een hoop papier. Je moet er dan alleen wel voor zorgen dat jij en/of je medewerkers de kopjes aan het eind van de dag in de vaatwasser zetten, maar hier zal iedereen vast snel aan wennen. Ook dit heeft te maken met bewustwording. Daarnaast kun je ook voor recyclebare en ecologische verpakkingen kiezen, wanneer je bijvoorbeeld pakketjes verstuurd. Zo straal je ook uit naar je klant dat duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel staat.
Tip 3: Verduurzaam je pand
Waarschijnlijk kun je wel een en ander aan je werkplek verduurzamen. Begin weer klein, zoals het vervangen van oude lampen door energiezuinige Ledlampen. Ook kun je bewuster met je airco (als je die hebt) omgaan. Wellicht kun je de ramen beter opendoen in plaats van de airco de ruimte te laten verkoelen. Je kunt echter ook groter denken. Zo kun je investeren in (groene) isolatie. Een vegetatiedak alleen is niet genoeg om je pand te isoleren, maar draagt hier wel aan bij. Zo werkt een groen dak verkoelend in de zomer. Daarnaast hebben insecten hier ook baat bij. Natuurlijk is het ook erg duurzaam om je werknemers thuis te laten werken. Zo hoeven ze niet naar jouw bedrijf te komen, wat weer uitstoot scheelt.
Tip 4: Kies je samenwerkingspartners bewust
Wanneer jij zelf duurzaam ondernemen erg belangrijk vindt, is het ook fijn om met andere bedrijven samen te werken die ook hun steentje aan een betere wereld willen bijdragen. Zo kun je samen in een duurzaam project investeren. Het is daarbij van groot belang hier duidelijke afspraken over te maken. Dit kan eenvoudig door het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst. Welke van deze tips je ook opvolgt, zorg ervoor dat jij achter je keuzes staat.