duurzaam-doortrekken-thedailygreen

Duurzaam doortrekken: hoe pak je dit aan?

Wie al bezig is met het scheiden van afval, plastic tasjes op de markt te weigeren en de eigen meubeltjes een twee leven te geven is goed bezig. Althans, dat zou je denken. Als het aan Natalie Fee ligt kan het nog beter. In haar inspirerende TED Talk drukt ze ons met de neus op de feiten. Haarfijn weet ze uit te leggen al dat plastic in de oceanen terugkomt en dat we daar zelf aan bijdragen doordat we eigenlijk het toilet verkeerd gebruiken. Terwijl je wellicht dacht al heel goed bezig te zijn, blijkt het dat het nog veel duurzamer kan….

Het kan beter: duurzaam doorspoelen

Natuurlijk spoel je het toilet door na een grote of kleine boodschap, maar de afvoer in het kleinste kamertje wordt voor veel meer dingen gebruikt. De wc, of liever de manier waarop we het gebruiken speelt namelijk een grote rol in de vervuiling.

Plastic vervuiling

Je staat er wellicht niet bij stil, maar in veel spullen zit plastic verwerkt. We hebben het dan niet alleen over drinkflesjes, maar ook over de schoonheidsproducten die je gebruikt en de producten die we eten. Zelfs in kleding kan plastic verwerkt zitten. Hoe goed je ook je best doet om van alles te recyclen, op een gegeven moment komt ook dat plastic is het milieu terecht, waaronder in de oceaan. Toch is de vervuiling van de oceanen voor veel mensen een ver-van-mijn-bed show. De achterliggende gedachte is immers dat het grootste deel van de vervuiling in de oceanen afkomstig is uit Azië. Door zelf zoveel mogelijk te recyclen, draag je zelf het nodige bij aan een beter milieu. Althans, dat denk je.

Het toilet is geen prullenbak

Het bovenstaande is een leuk verhaal, maar het belangrijkste moet nog komen. Uit een Brits onderzoek over de vervuiling van de zee blijkt dat maar liefst 7% van de vervuiling afkomstig is van Britse huishoudens. Ruim eenderde deel van de Britse bevolking neemt het niet zo nauw met de vraag wat je nu wel of niet mag doorspoelen. De cijfers voor de Nederlandse huishoudens zullen vermoedelijk niet veel anders zijn. Kortom, we spoelen meer door het toilet dan wenselijk is.

Doorspoelen

Wat we doorspoelen wil je eigenlijk niet weten. Van gezichtsdoekjes tot billendoekjes voor de baby, we gooien het massaal weg en bij voorkeur door het toilet. Dat geldt overigens voor beide geslachten. Vrouwen hebben er een handje van om inlegkruisjes en maandverband door het toilet te spoelen, terwijl mannen het bij voorkeur op wattenstaafjes, condooms, sigaretten en pleisters houden. Het is natuurlijk ook erg makkelijk, de toilet fungeert als een soort afvalbak die je niet hoeft te verschonen. Om je maar even duidelijk met de neus op de feiten te drukken: 1 stuk maandverband, de niet afbreekbare dus, bevat net zoveel plastic als vier plastic boodschappentasjes.

Het toilet is geen afvalemmer

Het gebruik van het toilet als afval emmer is misschien makkelijk, maar uiteindelijk komt het net zo hard weer terug. Het afval bevat plastic wat uiteindelijk weer in het water en dus in de  zee en de oceanen terecht komt. Daarbij voeden we de kringloop, want eenmaal in het water eten de vissen het bijvoorbeeld weer op en ja, die komt, tenzij we vegan zijn, uiteindelijk op ons bord terecht. Het goede nieuws is dat we er wel degelijk iets aan kunnen doen. 

Alleen de drie p’s wegspoelen: papier, plas en poep

De campagne van Fee heeft er in ieder geval voor gezorgd dat supermarkten geen plastic wattenstaafjes meer verkopen, maar de papieren variant. Dat lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar het zorgt er wel voor dat zo’n 320 ton plastic niet langer in het milieu terecht komt. De strijd tegen wegwerp plastic kunnen we dus wel degelijk winnen. Het belangrijkste wapen heb je echter zelf in handen. Beperk hetgeen er in het toilet terecht komt door logisch na te denken. Spel vanaf nu dus enkel toiletpapier, poep en urine door en meer niet. Simpel toch?