vegan-antwerpen-thedailygreen

Drie hippe vegan adresjes in Antwerpen!

Een vegan is, ook denken veel carnivoren er totaal anders over, absoluut niet wereldvreemd. De liefde voor lekker is de gemeenschappelijke factor en als dat even gecombineerd kan worden met een geweldige citytrip is dat alleen maar een groot pluspunt. Wil je lekker culinair, maar wel verantwoord eten, dan kan je eigenlijk niet om Antwerpen heen. Belgie is van oudsher al het land van de echte Bourgondiër en als vegan hoef je jezelf geen beperkingen op te leggen. Zelfs niet in Antwerpen! Hier vindt je enkele hippe vegan adresjes die een bezoek meer dan waard zijn.

Hart – Minderbroedersrui 34 – Antwerpen

Bij Hart zijn ze slim. Ze hebben het gat in de markt van de vegan-vriendelijke horeca ontdekt en hebben vorig jaar hun zaak geopend. Hier ga je naar toe voor een heerlijk vegan ontbijt, lunch of brunch. Eigenaresse Karen Neven speelt handig in op het vermoeden dat een vegan lifestyle met name door vrouwen snel eigen wordt gemaakt. “Veganisme is al veel meer ingeburgerd bij vrouwen. Wij zijn misschien ook bewuster bezig met onze voeding”, zegt ze. Mocht je dus, net als bij veel andere vega zaken, met name vrouwelijke gasten tegenkomen, dan weet je nu waarom. ‘Hart’ is geen stereotype vegan  eetgelegenheid.

De zaak ziet er net zo verzorgd uit als elke andere horecazaak en dat is ook de insteek van Hart. In Antwerpen is er nog niet zo’n groot veganistisch aanbod”, zegt Karen. “Wij willen daarin helpen. We zijn geen hippies of willen niet alternatief doen. Wij serveren gewoon lekkere gerechten die ook veganistisch en goed voor het milieu zijn. Vaak eten mensen al per ongeluk veganistisch en beseffen ze het niet altijd. Bij ons komen veganisten én vleeseters over de vloer, en zo willen we het ook.”

Lees ook: Dit zijn de 5 lekkerste vegan restaurants in de randstad!

IC BAO – Oude Koornmarkt 37 – Antwerpen

Nu Antwerpen, met alle respect overigens, nou niet echt het Walhalla voor de culinaire vegan foodie is, zul je af en toe een zaak tegenkomen waar je niet alleen vegan, maar ook gewoon vleesgerechten tegenkomt op de kaart. Dat is niet erg, zolang er maar genoeg keuze is wat betreft de vegan gerechten. Dat is zeker het geval bij IC Bao op de Oude Koornmarkt. De vegan bao is een van de toppers op de kaart.

IC BAO is geen standaard vegan eetgelegenheid, maar een goed aangeschreven zaak die naast de gangbare vlees- en visgerechten ook een behoorlijk groot aantal vegetarische en veganistische creaties op de menukaart heeft staan. “Om veganistisch te koken, is het makkelijk om inspiratie te halen uit de Aziatische keuken. Daar wordt bijna geen kaas of melk gebruikt, maar de gerechten zitten wel boordevol groenten en zijn lekker gekruid, aldus eigenaresse Yang Zhen. Leuk detail: op een krijtbord in de zaak wordt aangegeven dat klanten kunnen zeggen dat ze veganistisch zijn zodat er met de bereiding van de gerechten rekening mee kan worden gehouden. Zeer vegan-friendly dus.

Lees ook: Vegan ‘all you can eat’ in Rotterdam!

Recollets – Minderbroedersrui 7 – Antwerpen

Klassieke gerechten in een plantaardig jasje. Dat is de beste omschrijving voor Recollets. Bij binnenkomst vallen de klassieke elementen in de inrichting direct op: het unieke interieur van bakkerij Van Spilbeeck uit 1879 doet denken aan een stap in het verleden. Héél bijzonder.  De kaart geeft direct een idee wat je kunt verwachten: klassieke gerechten als vol-au-vent, stoverij, kaaskroketten. Je zou bijna vergeten dat hier met uitsluitend plantaardige ingrediënten wordt gekookt. Het veganistische karakter van Recollets komt over in uit uiting: van de menukaart tot aan de hond Laika. Ja, ook de trouwe viervoeter geniet dagelijks van een veganistische maaltijd. Zo gewoon kan vegan dus in Antwerpen zijn.

“In het begin stond er bij elk gerecht op de kaart dat het een veganistische versie was, nu doen we dat bewust niet meer”, vertelt Melanie Van Clapdurp van Récollets. “Vaak komen mensen bij ons binnen en weten ze niet dat we zonder dierlijke producten werken. Een vleeseter die aangenaam verrast is door de veganistische versie is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen.” Daar is niks van gelogen: een blinde smaaktest van de kaaskroketten van Recollets zou zelfs de meest obstinate vleeseter doen twijfelen.

Ken jij nog leuke vegan adresjes in Antwerpen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!